Peygamber (s.a.v.) Efendimizin zararlı yaratıkların şerrinden korunmak için okunmasını öğüt ettiği dua.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Bir adam Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’e gelerek:

“Dün gece beni sokan akrep yüzünden ne büyük acılar çektim” dedi. Resûl-i Ekrem de:

“Eğer akşamleyin,

«Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmâti min şerri mâ halak»

Yarattıklarının şerrinden Allah’ın mükemmel kelimelerine sığınırım, deseydin o sana hasar vermezdi” buyurdu. (Müslim, Zikir 55. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tıb 19; İbni Mâce, Tıb 35)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Zararlı dediğimiz, esasen herkes dağıtılmış görevler için yaratılmış hayvancıklardan insanı koruyan dualar vardır. O hayvanları bizim bildiğimiz bilmediğimiz hizmetler için yaratan Cenâb-ı Mevlâ, Resûl-i Ekrem vasıtasıyla bize onlardan korunmanın yollarını da öğretmiştir. Bu dua sadece akrepten değil, hasar veren her yaratıktan korunmak için de nasihat edilmiştir. Peygamber Efendimiz “Kim bir yerde konaklar da daha sonra ‘Yarattıklarının şerrinden Allah’ın mükemmel kelimelerine sığınırım’ derse, konakladığı yerden ayrılıncaya değin hiçbir şey ona hasar vermez” buyurmuştur.

Bir Takım rivayetlerde bu duanın sabah ve akşam okunması, bazılarında da üçer defa tekrarlanması tavsiye edilmektedir.  

Allah’ın kelimeleri ifadesiyle Cenâb-ı Hakk’ın takdiri veya O’nun şifalı sözleri yoksa da Kur'ân-ı Kerîm’i kastedilmiş olabilir. Aslında bunlardan hangisinin kastedildiği fazla önemli değildir. Kayda Değer olan eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmeti min şerri mâ halak denmesidir. Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmeti sözleriyle başlayan, muhtelif yerlerde ve zamanlarda okunması nasihat edilen diğer dualar da vardır.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Ashâb-ı kirâm her sıkıntılarını Resûl-i Ekrem Efendimiz’e anlatırlar, onun tavsiyesine kadar hareket ederlerdi. Zararlı hayvanlardan korunmak için Peygamber aleyhisselâm’ın öğrettiği bu kısa ve kısa ve öz dua okunmalıdır. Özellikle kırsal kesimde yaşayan; tarlada, bağda, bahçede çalışan kimseler bu duayı okumayı ihmal etmemelidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/zararli-yaratiklardan-korunmak-icin-okunacak-dua.html