İç Mekan LED Ekranların Kurulumu: Başlangıçtan Uzmanlığa İç Mekan LED Ekranların Kurulumu: Başlangıçtan Uzmanlığa

 Kıble, Müslümanların namaz için Mekke şehrindeki Kabe yönüne doğru yönelmesi anlamına gelir. Namazı kıbleye doğru yönelmek suretiyle kılmak namazın şartlarından biridir. Namazın geçerliliği ve sıhhati için Mekke şehrindeki Mescid-i Haram (Kâbe) istikametine doğru namaz kılınmalıdır. Mekke'de yaşayanlar için Kâbe'yi tam olarak yönelmek gereklidir. Mekke dışındakiler ise (doğru yöne gayret ederek) Kâbe yönünde namaz kılmalıdır. Yani Kabe istikametine doğru yönelmek suretiyle namazlarını eda etmeleri icap etmektedir.

Kıble yönünün doğru bir şekilde belirlenmesi son derece önemlidir çünkü namazın geçerliliği için bu şart yerine getirilmelidir. Bu nedenle kıble yönünü doğru şeklide tespit ve tayin için çeşitli yöntemlerden istifade edilmesi gerekir. Müslümanların kıble yönünü kolayca bulmaları için çeşitli uygulamalar ve siteler dahi geliştirilmiştir. Bu uygulamalardan biri de Kıble Bulma servisidir. Namaza başlamadan önce kıble yönünü araştırmak, uygun bir kıbleye doğru yönelmek için önemlidir. Bunun için internet ortamında yapılan kıbleyi göster şeklindeki aramaların altında yatan sebep budur. Kıbleyi göster şeklindeki araştırmaların neticesinde karşımıza genelde Kıble Bulma sitesi ve benzeri servisler çıkmaktadır.

Kıble yönünün fıkhi boyutundan bahsettikten sonra, kıble yönünün nasıl belirleneceğine geçebiliriz. En kolay yöntemlerden ilki adil bir Müslümana sorarak kıble yönünü öğrenmektir. Bunu başaramazsak, çeşitli alametler veya araçlar kullanarak kıble yönünü belirlemeye çalışabiliriz. Pusula geçmişten günümüze en yaygın kullanılan yöntem olmuştur. Eğer pusula veya benzeri bir yön belirleme aracı bulunmuyorsa, namaz vakitlerini gösteren takvim veya uygulamalarda sunulan kıble saati vasıtasıyla da kıble yönümüzü bulabiliriz. Böylece bulunduğumuz yerin kıble saati vaktinde kıbleye yönelerek kıble istikametimizi tespit edebiliriz. Güneşin doğuş ve batışına göre veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla da kıble yönü belirlenebilir. Daha detaylı olarak kıble yönü belirleme yöntemleri için kıble nasıl bulunur sayfasına göz atabilirsiniz.

Bunların dışında Müslümanlar namaz kılmak üzere kıble yönünü öğrenmek istediklerinde çoğunlukla çevredeki camilere bakarlar. Camilerde mihrap veya minarelerin kapıları genellikle kıble yönünü gösterir. Dolayısıyla, camilere bakarak da kıble yönü tespit edilebilir. Sonuç olarak, hem bedenimizi hem de kalbimizi kıble yönüne çevirmemiz önemlidir, bu da ibadetimizin sıhhati açısından önemlidir.

KAYNAK: https://www.kiblebulma.com