DNA onarımı mekanizmaları konusunda çığır açan çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü sahibi olanProf.Dr. Aziz Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adına düzenlenen Onur Günü etkinliğine katılım gösterdi. DEÜ Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan İzmir Uluslararası Biyotıp ve GENOM Enstisüsü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olan programa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. IBG Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, merkezdeki oditoryuma Aziz Sancar adını verdiklerini söyleyerek, "Bundan böyle bu binadaki her toplantıda onun adını hatırlayacağız, hatırlatacağız" şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün ise "Türk bilim insanlarına bu onuru yaşattığı, özgüvenleri artırdığı ve moral-motivasyon verdiği için Aziz Sancar’la onur duyuyoruz. Sayın Sancar’ın IBG Danışma Kurulu Üyesi olması da bizim için ayrıca gurur vermektedir" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Umutluyuz. Çünkü gençlerimizin önünde, Aziz Sancar gibi bir başarı abidesi var. Neden gençlerimiz tüm dünyanın kaderini değiştirecek yeni büyük buluşlara imza atmasın? Neden Aziz Sancar’ların sayısını artırmayalım? Ben o günlerin geleceğine tüm benliğimle inanıyorum" ifadelerini kullandı.

SİGARA İÇERSENİZ DNA ONARIMI ONUNLA BAŞA ÇIKAMAZ HALE GELİR,

Toplumumuzda yoğun ilgi gören Aziz Sancar, ardından yine isminin verildiği salonda basın toplantısı düzenledi. Burada ödül aldığı DNA onarımına yönelik soruları cevaplayan Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA onarımından elde edilen gelişmelerin hastalara uygulanıp uygulanmadığı yönündeki bir soruya ise, "DNA onarımı kanseri önlemekte önemli bir mekanizmadır. Kanserin en büyük sebebi sigara içmektir. Sigara içerseniz benim DNA onarımı onunla başa çıkamaz, kanser olursunuz. DNA onarımı birçok kanser ilacının DNA tahribatını onarır ve kanser hücrelerini yok etmede daha etkili olması için çalışıyoruz. İleride hastalara uygulanacak seviyeye ulaşacağına eminim" yanıtını verdi.

BENİM ALDIĞIM ÖDÜL KİMYA ÖDÜLÜDÜR

İleride yaptığı çalışmalarla başka alanlarda da ödül alıp alamayacağı ve aldığı ödülün Tıp bilimine yakın olduğuna yönelik gelen bir soruya ise Prof. Dr. Aziz Sancar, "Kimyacı arkadaşları kızdırmamayım ama kimya demek iki atom arasında bağ yapıp, bağı koparmak demektir. Ben bu karbon, karbon bağını yapıp onu koparmayı nano saniyeyle, gözle görüyorum. Bundan daha öte kimya olmaz. Benim yaptığım keşif kimyadır. Nobel’i verenler de, sağolsunlar öbür onarımı keşfettiğime ödülü verdiler. Bir de bu yönü var. Ondan öte kimya olmaz. Bu aldığım ödül kimya ödülüdür" yanıtını verdi.