AKP'nin İnsan Hakları Eylem Planı zarfında hazırladığı 4. Adalet Paketi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Paket dahilinde dört Kanun'da değişiklik yapılacağı bildirildi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İnsan Hakları Eylem Planı zarfında hazırlanan 4. Yargı Paketi'ne ilişkin kanun teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sundu. Akbaşoğlu, 4'üncü adalet paketini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını açıklarken, içeriğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada da 4. "Yargı paketiyle toplam 4 kanunda değiştirme yapıyoruz. 27 maddeden müteşekkil bir kanun" dedi.

Meclis’e sunulan teklifteki düzenlemelere ilişkin detaylar şöyle:

İdarenin, yapılan başvurularda, yanıt verme süresi 60 günden 30 güne indirilecek. belirsiz yanıtlarla ilgili öngörülen bekleme süresi de 6 aydan 4 avuç içi çekilecek. Özel kanunlarda gösterilen süreler ise değişmeyecek. Üstteki makamlara yapılan başvurularda süre 60 günden 30 güne indirilecek. Kanun yürürlüğe girmeden önce yapılan başvurularda, 60 jurnal zaman geçerli olacak. 

İdari yargıdaki davalarda, gerekçeli karar en geç 30 gün içerisinde yazılmak zorunda olacak.

BOŞANILAN KİŞİYİ ÖLDÜRMEK 'NİTELİKLİ CİNAYET'

Türk Cinayet Kanunu’nda, eşini öldürmek, bilerek öldürme suçunun nitelikli hali sayılıyor ve ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılıyor. Teklifteki düzenlemeye kadar, boşanmış eşe karşın kasıtlı olarak öldürme suçu da aynı kapsama alınacak. Boşanmış eşe karşın mahsus yaralama, eziyet, hürriyetinden mahrum kılma suçları da nitelikli suçlar aralarında olacak ve daha ağır hapisle cezalandırılacak. Boşandığı eşini mahsus yaralayanlara şikâyet aranmaksızın 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar, eziyet suçuna 3 yıldan 8 yıla dek; hürriyetinden yoksun kılma suçuna 2 yıldan 10 yıla dek hapis cezası verilecek.

Bilişim suçlarında, suçun işlendiği yer mahkemesi dıştan, mağdurun bulunduğu yerin mahkemesi de yetkili olacak. Bu Nedenle mağdur, bulunduğu yerde dava açabilecek.

Hakkında cebren getirme kararı bahşedilen tanıklara, bu karar telefon, telgraf, faks, elektronik posta ile bildirilebilecek. Böylece tebligat gönderilmesi beklenmeyecek.

TAAHHÜTTE BULUNANA GÖZALTI KARARI UYGULANMAYACAK

Hakkında ifadesi gücenmek üzere yakalama kararı bulunan ve yakalanan birey, kayıtlı bir tarihte açıklama verme taahhüdünde bulunursa, savcı emriyle serbest bırakılabilecek. Ama bu tatbik sadece hakkında “ifade vermesi” amacıyla yakalama kararı yer alan kişilere ve iş saati dışarıya yapılacak. Başvuru bir kere kasten geçerli olacak. Belirttiği tarihte açıklama vermeye gelmeyen kişiye bin lira para cezası verilecek.

Tutuklama talep ve kararlarında, tahliye talebinin reddi kararlarında adli teftiş tedbirinin niçin beceriksiz kalacağının açıklanması gerekecek. Buna ilişkin delillerin gösterilerek fiziksel olgularla gerekçelendirilmesi zorunlu olacak.

EV HAPSİ CEZADAN DÜŞÜLECEK

Konutu terk etmeme tedbiri uygulanan kişilerin, dava sonunda cinayet alması halinde, konutta geçirdikleri zaman de cezadan düşülecek. Konutta geçirilen her iki güne karşılık, bahşedilen cezadan bir günü infaz edilmiş sayılacak.

Adli yoklama tedbirinin devamı konusunda en geç dört aylık aralıklarla rutin inceleme yapılması zorunlu olacak. Bu konuda soruşturma aşamasında sulh cinayet hakimi, dava aşamasında duruşma dört aylık aralıklarla yeni karar verecek.

ADLİ DENETIM SÜRELERİ 

Adli teftiş tedbirlerine süre sınırı getirilecek. Ağır canice mahkemelerinin alanına girmeyen işlerde bu zaman en fazla iki yıl olacak ve bir sene uzatılabilecek. Ağır canice mahkemelerinin alanına giren işlerde ise süre en çok üç yıl olacak ve vakit uzatılabilecek. Uzama sıradan suçlarda üç yılı, terör ve anayasal düzene karşı suçlarda dört yılı aşamayacak.

Dinleme ve saptama tutanakları, takipsizlik kararı verilmesi halinde egemen nezaretinde tahrip ediliyordu. Teklife kadar, beraat eden ve kararı kesinleşen kişiler hakkındaki dinleme kayıt ve tutanakları da imha edilecek.

İddianamelerde olaylar ve delillerin anlatıldığı bölümde, delillerle kayıtsız bilgilere yer verilemeyecek.

İddianameye ilişkin bilgiler ve duruşma tarihleri, elektronik posta, telefon, telgraf ve faks aracılığıyla bildirilebilecek. Bu Nedenle tebligat yapılmış sayılacak.

Mağdur ve şikâyetçinin suçun yasal nitelendirmesinden haberdar olabilmesi için, gönderilen çağrı kağıtlarına iddianame de eklenecek. İddianame, elektronik posta, telefon, telgraf, faks yoluyla da gönderilebilecek.

Önceki hak paketiyle getirilen “çabuk muhakeme usulü”, zincirleme suçlarda da uygulanabilecek. Davalı hakkında mahkeme günü verilip, genel yargılamaya geçilmişse, kolay suçlama usulü olanak adlandırılan ve mahkeme yapılmadan dosyanın karara bağlanmasını öngören sistem uygulanamayacak.

Sulh canice hâkimlerinin tutuklama ve adli denetleme tedbirlerine ilişkin verdiği kararlara aleyhinde itiraz sulh canice hakimi yerine asliye ceza hakimine yapılacak. Kararı asliye canice hakimi vermişse, itirazı ağır ceza mahkemesi başkanı karara bağlayacak. Fakat düşey itiraz yöntemi sadece tutuklama ve adli denetleme kararlarında geçerli olacak.

Hâkim adayları ve avukat stajyerleri, Anayasa Mahkemesi’nde staj yapabilecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/4-Yargi-Paketi-nde-dikkat-ceken-ayrinti-Konut-hapsi-cezadan-dusulecek/251971