AK Parti, 4'üncü adalet paketinden son anda çıkartılan sahte fatura ve evrak düzenlemesi üzerinde her tarafta çalışmaya başladı

Buna tarafından, sahte fatura ve evrak düzenleme zincirleme suç sayılacak. Böylece değişik zamanlarda işlenen aynı suça tek bir ceza verilmesi söz konusu olacak.

Mevcut uygulamada, her vergi dönemi için öbür canice verilip, örneğin 5 dönemin cezası toplanıyordu. Yeni düzenlemede ise tek canice uygulaması yapılacak.

Cezanın 12 ya da 15 sene olması üzerinde duruluyor. Ücret kanunlarına tarafından tutulması gereken defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar etkili vicdan azabı hükümlerinden yararlanıp, tüm borcunu öderse, idareye karşısında dava açmazsa ya da açtığı davalardan vazgeçerse cezası benzeri oranında indirilecek.

AK PARTİ GÜNDEMİNE ALDI

Çalışmanın teklif ile Genel Kurul veya komisyon aşamasında 4'üncü hak paketine eklenmesi hedefleniyor. Mevcut sistemde sahte fatura ve belge düzenleyenlere 18 aydan 3 yıla değin cinayet veriliyor.

Her finansal sene için ayrı ceza verildiği için toplamda 40 yıla dek varan cezalar ortaya çıkabiliyor. böylece sahte fatura ve doküman düzenleme suçunun zincirleme kabahat haline getirilmesine ilişkin egzersiz yapılmış ve bu adalet paketi içinde yer almıştı. Sahte fatura düzenlenmesinin zincirleme suç kapsamına alınmasına ilişkin düzenleme Ticaret Bakanlığı öncelikle almak üzere ilgili bakanlıklardan gelen itirazlar üstüne son anda paketten çıkartılmıştı.

İtirazın gerekçesi ise "böyle bir değişim ücret kaçıkçılarına affetme anlamına gelebilir, aidat kaçakçılarını teşvik edebilir" olmuştu. Fakat AK Parti, son anda paketten çıkartılan düzenlemeyi her yerde gündemine aldı.

Keza ilgili bakanlıkların keza de vatandaşın kaygılarını giderecek bir alıştırma başlatıldı. Yapılan egzersiz kapsamında kabahat ve eylem arasında denge kurulacak. Bunun için Yargıtay ve ilgili tüm kurumların temsilcilerinin katıldığı bir buluşma yapılacak. Bunun sonucunda ise düzenlemeye son şekli verilecek.

ADİL DÜZENLEME

Hak Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç da geçen günlerde sosyal ağ hesaplarından yaptığı açıklamada, "4. yargı paketi hazırlıkları süreci içinde vergi kaçakçılığı suçu için getirilecek olan yeni düzenlemelerin cezanın caydırıcılığını ortadan kaldırmaması,aidat hukuku, maliye ve ticari hayat aşçısından tesir analizlerinin yapılması, ayrıca uygulamada ortaya meydana çıkan sorunu ve mağduriyetleri giderecek, ayrıca de suçla mücadeleyi zaafa uğratmadan adil bir çözümü sağlayacak bir düzenleme yapılabilmesi için incelemeler sürmektedir" dedi.

Zübeyde Yalçın/Sabahtan

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/4-yargi-paketinde-flas-haber-Bunu-yapana-15-yil-hapis/252149