Gökhan Bulut, İrfan Yıldız, Raşit Karadağ, Serdar Sarıçam ve Duran Çoban IŞİD militanı olduğu için gözaltına alınmıştı. 2015 yılında şüphelilerin evlerinde ve bağlantılı olduğu adreslerde yapılan aramalarda silah ve mühimmat ele geçirilmişti. TEM ekiplerince sorgulanan 5 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece ‘toplu silah ticaretinden’ mahkûm olurken, IŞİD ile bağlantılı oldukları yönünde yeterli delil oluşmadığı için beraat etti.

EMNİYET İSTİHBARAT UYARDI: SURİYE’YE KAÇACAKLAR
Kapalı cezaevinde yaklaşık bir yıldır kalan 5 mahkûm, Kahramanmaraş’ta oturan Adil G.’nin evini adres göstererek yarı açık cezaevine nakledilmeleri için başvuru yaptı. Cezaevinde yattıkları gün sayısı gözönünde bulundurularak 5 mahkûm, 2 hafta önce Kocaeli Açık Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi. Bu gelişmeler üzerine Emniyet İstihbarat “Terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı söz konusu kişilerin kaçacakları, mahkûmların izinli günlerinde çatışma bölgesi Suriye’ye geçmeyi planladıkları, gerekli önlemlerinin alınması” yönünde uyarıda bulundu.
Emniyet’in bu yazısını alan cezaevi yönetimi ve savcılık 5 mahkûmun tekrar kapalı cezaevine nakledilmesine karar verdi. Kararın uygulanması için harekete geçildiğinde Gökhan Bulut, İrfan Yıldız, Raşit Karadağ, Serdar Sarıçam ve Duran Çoban’ın 3 Mayıs günü firar ettikleri belirlendi.