Aile danışmanlık merkezi ; aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan sorun çözme, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında meydana gelen kurumlardır. Bu yazımızda ; Aile danışmanlığı merkezi nasıl  açılır sorusuna birçok cevap verilebilir. Biz aile danışmanlık merkezini 2012 yılında çıkan ve hala yürürlükte olan “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum Ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” ne uygun olarak anlatacağız.
Aile danışmanlık merkezi nasıl açılır? sorusu çok dazla merak edilen sorulardan bir tanesidir. Çünkü ülkemizde resmi olarak psikolojik danışmanlık hizmeti verebilmek için ya “özel aile danışmanlık merkezi” ya da “klinik psikolog” unvanı alarak kendi ofisinizi açabilirsiniz.
Aile danışmanlık merkezleri aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı aile danışmanlık merkezleridir. Aile danışmanlık merkezi açmadan önce bulunmuş olduğumuz il ve ilçe aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden bilgi almamız önem arz eder.
Aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı özel aile danışmanlık merkezini açma şartlarını şimdi sizinle paylaşalım.
Aile danışmanlığı Sertifikas
Aile danışmanlık merkezi açmak için öncelikle devlet üniversitesi ya da milli eğitim bakanlığından aile danışmanlık sertifikası almanız ya da aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmanız gerekmektedir. Bu konuda aile danışmanlık sertifikamı hangi kurumdan almam daha iyi oluyor diye sorular geliyor. Şahsi fikrim devlet üniversitesinden yana olmaktadır. Çünkü üniversite sertifikası hem örgün olarak veriliyor hem de üniversite olduğu için tüm kurumlar gözünde daha prestijli oluyor. Aile danışmanlığı eğitimini en kapsamlı şekilde kaliteli ve güvenilir bir şekilde almak için ömür boyu eğitimle iletişime geçebilirsiniz.
İkinci aile danışmanı ya da meslek elemanını İhtiyacı
Aile danışmanlığı sertifikasını aldıktan sonra yapacağınız iş kendini iyi bir çalışma partneri bulmak olacaktır. Çünkü aile danışmanlık merkezi en az iki aile danışmanı yada bir aile danışmanı ile bir meslek elemanı birlikte açabiliyor.Aile danışmanlığı merkezi açmak işlemi farklı süreçleri olan bir işlemdir.
Aile danışmanlık merkezi açmak için ikinci bir aile danışmanı çalışma arkadaşınızı, ortağınızı bulduktan sonra birde asistan bulmanız gerekmedir. Yani bir aile danışmanlık merkezi açmak için iki aile danışmanı ve bir asistan kesinlikle olmalıdır. Bu şekilde gerekli olan insan kaynakları sağlanmış oluyor.
Aile danışmanlık merkezi fiziki şartları Nelerdir ?
Aile danışmanlık merkezi açmak için fiziki şartlar en az iki danışmanlık odası, müdür odası, bekleme salonu ve asistan için bir yere ihtiyaç duyuluyor. Bazı il müdürlükleri duruma göre oyun odası, arşiv isteyebiliyor. Bu şartları en az 3+1 bir yer karşılayabiliyor.
Aile danışmanlık ofisi açmak için yeri bulduğunuzda engelli girişinin olmasına, yangın merdiveni bulunmasına özellikle dikkat ediniz. Bunun için tutacak olduğunuz ofisin bir iş merkezinde olması sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
Ofisinizde iki tane tuvalet olması gerekmektedir. Bunu da aklımızdan çıkarmayalım.
Psikolojik danışmanlık odalarının dışarıya ses geçirmemesine önemlidir. Özellikle kontrol ediliyor.
Aile danışmanlık merkezi açmanın fiziksel koşullarını sağlamak ortalama kırk bin civarında maddi bir kaynağa ihtiyacınız olabilir.
 
Aile danışmanlık merkezi açmak için gerekli evraklar;
Aile danışmanlık merkezi açmak için;
  • Aile danışmanlarının diploması, aile danışmanlık sertifikası, adli sicil belgesi, kimlik fotokopisi ve tam zamanlı iş sözleşmesi gerekmektedir. Her iki aile danışmanı içinde gereklidir.
  • Asistanın diploması, kimlik belgesi ve adli sicil belgesi ve iş sözleşmesi gerekmektedir.
  • Ofisin krokisi gerekmektedir.
  • Engelli ulaşımını kolaylaştıracak önlemler beyanı,
  • İtfaiye raporu,
  •  Aile danışmanlık merkezi iş akış sözleşmesi,
  • Merkez adresi, telefonu beyanı,
  • Merkez müdürü ataması,
  • Yapı ruhsatı,
  • Deprem raporu gerekmektedir.
 
Aile danışmanı açarken yukarıdaki belgelerden iki nüsha hazırlanarak aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne başvuru yapılır.
Aile ve sosyal politikalar evrakları kontrol ettikten sonra birer nüshayı size verir ve 10 gün içerisinde ofisi kontrole gelirler.
 
Aile ve sosyal politikalar müdürlüğü kontrolü;
Aile ve sosyal politikalar müdürlüğünden yetkili kişiler önceden arayarak ofisi denetime gelirler. Denetimde vermiş olduğunuz evraklar ile uyumluluğu kontrol ederler. Ofisinizin düzenine bakarlar. Ofis ortamında krokiye aykırı bir şey yoksa uygunluk verirler.
Denetimde eksik olan bir durum olursa belli bir süre vererek eksikliklerin tamamlanmasını isterler. Sonrasında tekrar denetime gelirler.fis denetiminde her şey uygunsa 15 gün içerisinde valilik olurunuz müdürlük tarafından size iletilir.
 
Aile danışmanlık merkezi açıldı,
Aile danışmanlık merkezi açıldığına dair ruhsatınız geldiğinde aile ve sosyal politikalar müdürlüğü sizden;
  • Randevu defteri,
  • Denetim defteri,
  • Danışan protokol defteri,
  • Gelen giden defteri
Gerekli defterlerin yapılmasını isterler. Bu defterleri yaparak müdürlüğe gidilip kaşeleri yapılır.
 
 
Aile danışmanlık merkezi açıldıktan sonra;
Aile danışmanlık merkeziniz açıldı hayırlı olsun. Aile danışmanlık ofisiniz açıldığında tüm defterlerinizi tertip ve düzen içerisinde tutmaya özen gösterin. Denetimde kesinlikle bakıyorlar.
 
 
Detaylı bilgi için web sitemiz :  https://www.omurboyuegitim.com/ ziyaret edebilirsiniz.