Küresel çapta gelişen enflasyon oranları sonrası faiz artışlarının gündeme gelmesi, ABD doları ve ABD bağ faizlerinin gerilemesinden destek bulan altın fiyatları 1.900 dolar sınırını geçti.

Yurt içinde ise dolar/TL kuruyla da desteklenen hareketlilik sonrası gram altın 517 lira ile tarihi zirvesine yaklaştı.

Geçen yılın temmuz ayı başlarında dünya çapında salgına ilişkin gelişen endişeler kaynaklı olarak 2.075 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görebilen altın fiyatları 2021'in ilk çeyreğindeki gerilemelerin gerisinde yeniden yükselişe geçti. Bu akşam saatlerinde devam eden yukarı yönlü hareketlerde spot altının ons fiyatı kısa bir süreliğine de olsan 1.900 doların üzerini deneme etti.

Altının onsu, mart ayının ilk haftasında ABD bağ faizlerindeki yükselişlerle birlikte 1.675 dolara değin çekilmişti. ABD'deki pandemi desteklerinin yarattığı enflasyon ve beraberinde getirdiği faiz artışı endişeleri altın fiyatlarının yeniden hareketlendirdi.

Son 8 haftanın 7'sinde yükseldi

Nisan ayı başından bu yandan 8 haftanın 7'sinde yükseliş kaydeden spot altın fiyatları, bu gece 1.900 dolar sınırını da aştı. 30 Mart'ta görülen 1.678 dolar seviyesinden başlayan yükseliş trendi yüzde 13'ün üstünde bir artışa dikkat çekici ediyor.

Gram altın tarihi zirvesine yaklaşıyor; İki ayda yüzde 28 çoğaltma

Spot altındaki hareketliliğe ve dolar/TL'deki bütün zamanların zirvesine içten yukarı yönlü hareket de eklenince gram altın fiyatları da yükselişe geçti. Kasım 2020'de görülen 539 lira ile tarihi zirvesini görebilen gram altın fiyatları 517 lirayı fark etti. Çeyrek altın fiyatları 850 liraya dayanırken cumhuriyet altını 3 bin 385 lirayı buldu. 19 Mart'ta 405 lira olan gram altın iki ayda yüzde 28 bedel kazanmış oldu.

Arabulucu kurumlar altındaki hareketleri nasıl yorumluyor?

ÜNLÜ & Co/DAHA tarafından hazırlanan altın fiyatları analizinde faizlere ilişkin endişeler gündemde kaldığı sürece altın ilk önce elde etmek üzere emtia fiyatlarında yukarı yönü olan seyrin korunacağına muhabere ediyor. Şirketin raporunda Fed’in para politikası duruşunun kıymetli metaller için son derece önemli olduğunu vurguluyor. 

İş Yatırım'ın data notunda ise altında uzun pozisyon oranının pozitif olmasına rağmen dolar endeksindeki geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin 1.60 seviyelerinde ağırbaşlı seyretmesi yukarı yönü olan hareket için destekleyici unsurlar olarak nitelendiriliyor. İş Yatırım, spot altına 1900 dolar seviyesi manâlı bir direnç noktası olarak ifade ederken.

Hüseyin Koyuncuoğlu/Dünya

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Altin-fiyatlarinda-yukselis-suruyor-1-900-dolar-gecildi/250903