İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, suç örgütü lideri Sedat Peker'in yayınladığı videolarda bulunduğu iddialara ilişkin canlı yayında açıklamalarda bulunuyor.

Habertürk'te Açık ve Net Özel'e davetli olan Aristokrat, Kübra Par moderatörlüğünde; gazeteciler Merdan Yanardağ, İsmail Saymaz, Veyis Ateş ve Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlıyor.

Asilzade'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

-Sene 2005. Ben Başbakan Yardımcısıyım. AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu. Başbakan Davutoğlu. 7 Haziran seçimleri öncesi MYK toplantısında 'Biz HDP ile anayasa yapabiliriz' diye bir cümle çıktı ağzından. Hepimiz baktık. Tercih geçtikten daha sonra AK Parti çoğunluğu elde edemedi, kimsesiz iktidar kurabilme kabiliyeti oluşmadı. Ya CHP ile ya öteki siyasal partilerle biraraya gelecek. Bugünkü gibi hatırlıyorum. İlk MKYK toplantısında bugün Deva Partisi'nin başkanı Ali Babacan, "Bu işlere bakmamalıyız, derhal ekonomiyi ayakta tutmalıyız" dedi.

-Dedim ama, "Bizim sorumluluğumuz bugün demokrasiyi ayakta yetişmek ve hükümeti kimin kurabileceğine ait çabalarımızı gerçekleştirebilmek". Bu tercih tamamlanmamıştır, kampanya devam etmektedir, dedim. Kasım'da da tercih oldu. Sayın Davutoğlu ve ekibi CHP'yle AK Parti'nin iktidarı için canhıraş çaba verdiler. Bir kısım arkadaşlarımız bunun içten olmayacağını, Türk siyasetinin doğasına aykırı olduğunu, Türkiye'yi başka bir tarafa doğru getirebileceğini ortaya koydu.

-Büyük bir uğraş başladı. Bir taraftan HDP ile anayasa yapabilme kabiliyeti ortaya koyan birisi. Dert Recep Tayyip Erdoğan. Onu külliyede enterne edip, uyuşuk halde bırakan, ABD'nin Avrupa üzerinden uyguladığı politikayı Türkiye'de başat kılmak. Bunun doğru olmadığını söyledik. Tartışmalar öyle şiddetli oluyordu ancak, bir ara sayın Davutoğlu'nun bütün anlamıyla dengesi kayboldu, 'Hepinizin odalarında neler konuştuğunu dinletiyorum ve biliyorum' dedi. 7 Haziran 2015-1 Kasım 2015 arasındaki süreci anlatıyorum. 

-Ben partinin teşkilat başkanıydım. 'Hepinizin odalarında neler konuştuğunu tek tek biliyorum' diyordu MYK üyelerine söyledi bunu. Koalisyon tartışmaları yaşandığı zamanlar. 'Hepinizin neler söylediğinizi biliyorum' dedi. Biz donduk, arkadaşlarımızla birbirimize baktık. Bunun Türkçe ne kavrayış geldiği açıkça ortada. sonra dağıtılmış dedikodular çıktı, bedensel takibin yapıldığı yönünde lakin karineye ulaşamadık.

-Sayın Cumhurbaşkanımızla bugün gibi hatırlıyorum Külliye'de birlikte olduk. 'CHP ile iktidar hazırlığı sözkonusu, genel gidişat bu' dedim. 'Sen ne düşünüyorsun' dedi. Dedim ancak, 'Rahmetli Erbakan 1974'de yaptı üzerinden darbe geçti. özensiz da olsa Refahyol 'a fakat geldi. 1994'de SHP ile beraber yaptık, veladdalin amin! Türk siyasetinin doğasına yerinde bir doğa yok. Vatandaş iki tarafı birbirini denetlesin diye, birbiriyle uzlaşsınlar diye değil, tam tersi birbirini denetim etsinler diye 1800'lerin sonundan itibaren bir siyasal sistem kuruldu. Bunu getirip dıştan angaje edilmemiş. Doğal bir serüven bu. Bu macera ne vakit bozulmuşsa sıkıntı meydana geldi. Sayın Cumhurbaşkanımıza 'ben bunun yanlış olacağını düşünüyorum' dedim. 'Haklısın' dedi.

-1 Kasım seçimlerinden sonradan bu mücadele devam etti. Ahmet Davutoğlu'nun etkili olduğu think thang kuruluşlarından birisine bugün HDP'nin benzer başkanlarından Mithat Sancar geldi. Bir şey söyledi orada. Özeti şu; Apo içeriden çıkacak. İki, Suriye'de, Kuzey Suriye'de bir devlet kurulacak, başına geçecek. Üçü, Türkiye'de özerk bir tüzük yapılacak, kendine ait bir anayasa yapılacak. Ancak biz bunu sonra CHP, İYİ Parti, HDP'nin kendi içerisinde o şeyi gördük. Yukarıdan aşağıya bir değerleme yaptık.

-Sayın Cumhurbaşkanımızın külliyeye nasıl sıkıştırılmak istendiğini hep beraber gördük. Hakikaten bu meselelerin hangi siyasal sonuçlar doğurduğunu da tüm Türkiye gördü. Ben teşkilat başkanıydım. Sayın Davutoğlu ile çalıştım da. O dönem de çok iyi olmadığımız süreçler yaşadık. Biz 6-7 dost biraraya geldik, 'bu mesele tehlikeyi bir noktaya gidiyor' dedik. 'Bunun geri dönüşü olmayacak' dedik.

-CHP ile kurulacak koalisyon 1 Kasım'dan daha sonra butlan oldu. Bir Recep Tayyip Erdoğan varlığı var. Siyaset bilgisi var, Türkiye'de yaptıkları var. diğer taraftan dışarının eliyle onun sıkıştırılmaya çalışıldığı bir işlem var.

-Burada ortaya meydana çıkan süreç bütün anlamıyla, biz arkadaşımızla çaba başlattık, 3-4 arkadaşımız ve o süre da büyüklerimiz vardı. İsimlerini vermeyeyim. Sayın Davutoğlu'nun partinin içerisinde, partinin genel kuruluş kodlarını, yürüyüşünü, vizyonunu, sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna yerinde hareket etmediği kanaatini bir vesileyle gördük.

-Bir MKY öncesinde imzalar toplandı. Bunda benim de dahlim var. Arkadaşlarımızın da dahlim var. Ben burada olduğum için söylüyorum. Sonuç itibariyle HDP, Kuzey Suriye ya da Apo ya da diğer bir şey meselesini kendi siyasal anlayışımızdan uzaklaştırmık olduk. Sene 2015 ve 2016. Daha Sonra Binali Bey genel başkan oldu.

-Bugün bir Kuzey Suriye'de bir devlet kurulmaya çalışılıyor. Suriye'nin içerisinde ABD'nin üsleri 6'dan 14'e çıktı. 2020 ve 2021'de. Bir taraftan tüm bunlar sağlanırken Türkiye'ye karşısında bir hesaplı atak var. Bunu her zaman berebar yaşadık. Türkiye dağılsın, ekonomik olarak küçülsün, hareket kabiliyeti olmasın. Bizim istediğimiz bir anayasası olsun. Türkiye, Suriye, Lübnan, Irak gibi ülkelerin konumuna düşsün. 17-25, 6-7 Ekim, 15 Temmuz. Tüm süreçlerin içerisinde Türkiye bir operasyona bağlı tutuluyor. Uyarı ederseniz Türkiye'nin faizi 4-4,5'tu. Bugün 20 seviyelerinde. Burada Türkiye'nin üstüne getirilmeye çalışılan bütün da budur

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Bakan-Soylu-canli-yayinda-sorulari-cevaplandiriyor-Baktim-ki-bir-eleman-spikerlik-yapiyor/250826