Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı eski MHP'li milletvekillerine ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 89 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti. Soruşturma kapsamında 34 polisin gözaltına alındığı öğrenildi.

Komplonun perde arkasına dair kritik detaylara ulaşan Hürriyet, komplocu polislerin gizli kamera yerleştirmek için girdikleri evlerde 'Hasan Usta' diye kullandıklarını çilingir olan Hasan Polat'a ulaştı. İşte o günden adeta casusluk öykülerini aratmayacak olaylar yaşandı. İşte soruşturma dosyasına giren o ayrıntılar:

KİTABIN HABERİNDEN SONRA GELDİLER

Sabri Uzun'un 'İn-Baykal Kasedi-Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar' isimli kitabı piyasaya çıkmış, kaset komplolarının içinde yer alan Başkomiser Özgür Türker, çilingir Hasan Polat'ın dükkanına geldi. Çilingir Hasan Usta'nın çalışanı İ'ye , ' Hasan usta milli çilingir olmuş. Sana yakında İstihbarat Daire'den gelirler onlara yaptığımız şeyleri söyleme, eğer söylersen sen de suçlu duruma düşersin. Bütün kapıları sen açtın, açmadığın yerleri bile sen açtın diye lanse ederler, kendine dikkat et' dedi. O sırada namaz kılan Hasan Polat'ta bu konuşmaya şahit olmuştu.

Gerçekten de bir süre sonra Emniyet İstihbarat'tan polisler de gelerek Hasan Polat ve çalışanları ile görüştü. Geçmiş dönemde emniyet mensuplarının kendilerine bir takım operasyonlar da kilit açtırıp açtırmadıklarını sordu. Hasan Usta ve çalışanları emniyet mensuplarının isteği üzerine gittikleri evleri söyledi.

BAŞKOMİSER ÖZGÜR TAKİPTE

Bu görüşmeden bir kaç gün sonra Başkomiser Özgür Türker, çilingir İ'nin yanındaydı. 'Duyumlar aldık. Sizinle görüşmüşler' dedi. Çilingir İ. görüşmeyi inkar etti.

Aralık 2015'te Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen ile Cumhuriyet Savcısı Alparslan Karabay'ın talimatı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı kaset kumpası soruşturmasına başladı. KOM polisleri, Hasan Polat ve diğer çilingirlerin ifadesini aldı.

ÇİLİNGİRE 'KONUŞMA' UYARISI

Aynı gün akşam saat 21.00 sıralarında evine giden çilingir İ. karşısında Başkomiser Özgür Türker'i buldu. Başkomiser Türker, 'Açık konuşalım. Size gelip gidenleri biliyoruz. Senin verdiğin ifadeleri de biliyoruz. İstihbarattan geldiklerini de biliyoruz. Bu konuda sen konuşmazssan onların elinde herhangi bir belge ve delil yok. Olayları ortaya çıkartamazlar' dedi.

ANGORA'DAKİ EV BAYKAL'IN

Çilingir İ, korkmuştu, 'Başıma iş açtınız. Angora evlerindeki ev kimindi ?' diye sordu. Başkomiser Özgür Türker, 'Deniz Baykal'ın' diye yanıtladı. Bu konuşmadan 2 gün sonra Başkomiser Özgür Türker yine Çilingir İ'nin evindeydi. 'Savcıdan herhangi bir tebligat gelirse bize haber ver. Biz sana gelmemelerini ve ulaşmamalarını sağlayacağız' dedi. Çilingir İ, bu sefer Özgür Türker'in otomobilinin plakasını almıştı. (...) marka (...) plakalı bir otomobille gelmişti. Otomobilde Türker'den başka bir kişi daha vardı.

ÇOK CAZİP ÜÇ TEKLİF

Başkomiser Özgür Türker 3 gün sonra tekrar Çilingir İ.'nin evinin önündeydi. Aynı araçtaydı ve yanında bir kişi daha vardı. Çilingir İ. ile aralarındaki konuşma bu sefer otomobilin içinde gerçekleşti.