Bayram trafiği, Çanakkale boğaz geçişlerinde kendini hissettirmeye başladı. Yılda 4 milyon araç feribotlarla Çanakkale Boğazı’nı geçerken, köprünün devreye girmesiyle birlikte araçların boğaz geçişleri hızlanacak.

Yaklaşan bayram öncesinde tatil bölgeleri ve yollarda trafik oldukça arttı. En büyük yoğunluğun yaşandığı yerler aralarında ise Çanakkale geliyor. Çanakkale Boğazı’nı geçirmek isteyen vatandaşlar, feribotlara ulaşabilmek için kilometrelerce kuyruk beklemek zorunda kalıyor.

Yoğun günlerde feribotlara gelmek için beklenen zaman ise saatleri bulabiliyor. 18 Mart 2022’de açılması planlanan 1915Çanakkale Köprüsü’yle, bölgedeki kuyrukların son bulması beklenirken, ulaşımın rahatlamasıyla da bölgeye ilginin artacağı varsayım ediliyor.

Türkiye’de bayram tatiline sayılı günler kala hareketlilik de arttı. Vatandaşlar Türkiye’nin dört bir tarafına özel araçlarıyla, otobüslerle, uçaklarla seyahat etmeye başladı. Tatil bölgelerinde insan nüfusunda da büyük çoğaltma yaşanmaya başladı. En büyük hareket ise kıyı bölgelerinde görülüyor. Bilhassa Marmara bölgesinden Ege ve Akdeniz bölgelerine yapılan yolculuklarda Kuzey Marmara Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gezi sürelerini kısaltırken, trafik konusunda da büyük kolaylık sağladı. Fakat demin yatırımların tamamlanmadığı bölgelerde gezi yapmak isteyenler uzun kuyruklarda ummak zorunda kaldı.

AŞIRILIK SÜREKLİ ARTIYOR

Bunun en son örneklerinden biri ise Çanakkale Boğazı’nda yaşandı. Yaz aylarında tatilcilerin, İstanbul ilk olarak elde etmek üzere Trakya’daki kentlerden, Kuzey Ege´deki turizm merkezlerine hareket etmesiyle birlikte, Çanakkale Boğazı’ndaki feribot iskelelerinde de yoğunluk artmaya başladı. Özellikle Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi, Assos sahilleri ve Edremit Körfezi´ne gitmek isteyen tatilcilerin araçları, Çanakkale Boğazı’nın Asya yakasındaki Lapseki ve Avrupa yakasındaki Gelibolu, Eceabat ile Kilitbahir feribot iskelelerinde kilometrelerce kuyruk oluşmasına neden oldu. Yoğunluk nedeniyle feribot firmaları saatsiz olarak hizmet vermeye başladı.

KÖPRÜ YATIRIMI KUYRUĞU BİTİRECEK

Özellikle bayram dönemlerinde artan trafik nedeniyle yaşanan yoğunluğun azalması için ise 1915Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesi bekleniyor. Çanakkale Boğazı’nda Asya-Avrupa aralarında araç geçişi Lapseki-Gelibolu ve Çanakkale-Eceabat feribotları ile sağlanırken, bayram dönemleri haricinde otomobiller için sadece saat başlarında, ağır vasıtalar için ise yalnızca 23.00-07.00 saatleri aralarında seferler yapılıyor. Otomobiller için sıradan olarak 60 dakikalık, ağır vasıtalar için ise daha uzun bir gezi süresi oluşuyor. Bu bekleme süreleri yoğun günlerde 3 ile 4 saat aralığını bile bulabiliyor.

Yılda 4 milyon vasıta feribotlarla Çanakkale Boğazı’nı geçerken, köprünün devreye girmesiyle birlikte araçların boğaz geçişleri hızlanacak. Rahatlayan ve kolaylaşan trafikle birlikte bölgeye olan alaka de artacak, bu da alan ekonomisine yansıyacak. acilen ulaşım olarak, kara, hava ve deniz yolu açısından oldukça cılız bir konumda olan Çanakkale, köprü ve temas yollarının devreye girmesiyle daha ulaşılabilir olacak. Vatandaşlar araba vapuru kuyruklarını beklemeden istediği yere rahatça ulaşabilecek.

İLK SIRADA OTOBÜSLER YER ALIYOR

Uzmanların verdiği bilgiye takriben Çanakkale’de uzunluğu 502 kilometreyi bulan devlet karayollarının 282 kilometresi Çanakkale Boğazı’nın her iki kıyısında yer alıyor.

Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2019 Trafik ve Ulaşım Bilgileri verilerine kadar, Çanakkale Boğazı çevresinde jurnal sıradan araç yoğunluğunda otobüsler birinci, kamyonlar ve otomobiller ise ikinci sırada yer alıyor.

Otobüslerin yüzde 64 oranındaki sürat ihlalleri araba vapuru yakalama telaşına ilişkin ipuçları veriyor. Deniz ulaşımını karşılayan Gestaş’ın verilerine göre 2019 yılında 90 bin seferle taşınan araç sayısı 4,3 milyon.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ KENDİ TALEBİNİ YARATTI

İstanbul’da şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün yapımı öncesi, 1970 yılında dört araba vapuru hattında günde sıradan 13.400 araç taşınıyordu. İlk açıldığı sene olan 1973’te, 29 Ekim'den sene ardına kadar 1 milyon 695 bin (günde 28.500) vasıta geçen köprüden, 1974 yılında 11 milyon 866 bin (günde 32.500), 1980 yılında 27 milyon 794 bin (günde 76.200) vasıta geçişi gerçekleşti. Son 20 yıldır ise Boğaziçi Köprüsünden her gün yaklaşık 200.000 araç geçiyor. 2022 yılı itibarıyla 1915Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesiyle de aynı şekilde Çanakkale Boğazı’ndan geçen vasıta sayılarında kayda değer düzeyde artış yaşanması bekleniyor.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Canakkale-de-bayram-trafigi-uzadi-Feribot-kuyrugu-tarihe-karisacak/253037