Cumhurbaşkanlığı, 'kripto varlık alım satım platformlarına ilişkin uyarılar' başlıklı video yayınlanarak, platformdaki varlıkların çalınabileceği, sıcak ve soğuk cüzdanların devlete ait standardı olmadığı ve böylece reel paraların devlete ait bankalarda tutulması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Mutasyon Ofisi’nin Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, kripto varlık alım satım platformlarının sayısı ve kullanıcısının gün geçtikçe arttığı hatırlatıldı. Bu noktada bilinçli kullanımın çok kayda değer olduğu belirtilerek, doğru platformu tercih etmek ve güvenli operasyon yerine getirmek için uyarı edilmesi gerekenlerin yer aldığı video paylaşıldı.

Ofisin sosyal ağ hesabından paylaşılan videoda, kripto varlıklara ilişkin şu bilgiler verildi:

"Kripto varlıklar fiziksel olmadıkları için sadece elektronik ortamlarda saklanabilmekte, soğuk ve sıcak cüzdan elde etmek üzere iki öbür etraf kullanılabilmektedir. İnternete bağlı olan ve saklanmaları için kullanıcının herhangi bir donanıma gereklilik duymadığı cüzdanlara sıcak cüzdan denilmektedir. Kripto varlıklar, sıcak cüzdan kullanarak saklanıyorsa; kripto varlıkların güvenliği, sıcak cüzdan hizmeti sunanlara emanet edilmektedir. Soğuk cüzdan sadece kripto varlık alışverişi sırasında internete ast olan cüzdanlardır. Bilgisayardan egemen bir donanımda saklanmakta, alışveriş dışında internet bağlantısı bulunmamaktadır. Kripto varlıkların güvenliği üçüncü taraflara emanet edilmek istenmiyorsa, soğuk cüzdanlar kullanılmalıdır."

Tehlikesiz gizleme yöntemleri hakkında da veri verilen videoda,"Sıcak ve soğuk cüzdanların herhangi bir resmi standardı bulunmamakta; bu sebeple sıcak ve soğuk cüzdanların kayıtlı bir standarda tarafından kontrolü yapılamamaktadır. Bu yüzden gerçek paraları gizlemek için, sıcak ve soğuk cüzdanlar değil, ülkelerin tehlikesiz kabul ettikleri devlete ait banka hesapları gibi para gizleme mekanizmaları kullanılmalıdır. Güvenli alım-satım platformları; kripto varlığın alımı satımı sırasında muhtemel olduğunca platformun internet trafiği, sıradan peşin para bulundurma, işlem hacmi ve borsa tarafından bildirilen hacmin kullanıcıları kadar doğruluğuna duyulan güven faktörlerine tabi olarak belirlenen kripto varlık borsa skoru yüksek olan platformlar kullanılmalıdır" denildi.

Videonun 'hukuki güvenlik' başlığında ise "Kripto paralara yatırım yapılmadan önce, ne amaçla geliştirildiği, arkasındaki teknolojinin ne olduğu, sürdürebilirliği nasıl sağlayacağı gibi bilgileri içeren 'White Paper' (İzahname) incelenmesi ve buna tarafından yatırım yapılması gerekmektedir" bilgisi yer aldı.

Videoda, "Siber saldırılar sonucunda kişisel verilerin ifşası veya platformdaki varlıkların çalınması gibi telafisi olmayan durumlarla her lahza karşılaşılabilme riski dikkate alınmalıdır" uyarısına yer verildi.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Cumhurbaskanligi-ndan-kripto-para-uyarisi/251996