Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, yazılı söyleme yaparak, AFAD Zelzele Daire Başkanlığı'nın 1 Ocak 2019'da yürürlüğe giren yeni haritası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bir ülkenin zelzele haritasının en az 1 milyon sene değişmeyeceğini korunan Ercan, "Söylendiği gibi hiçbir bilimci ya da müessese Bursa, Diyarbakır, Malatya, Muğla, Van'ın zelzele mahzurunu eksiltemez. Ayrıca Rize, Trabzon, Aksaray'ın zelzele mahzurunu artıramaz. Bu bilimle hakikatlere terstir. Bu cins söylemeler, müesseselerin güvenirliğini düşürdüğü gibi zelzele için yapı güvenliğinin eksiltilmesi ya da afaki artırılmasına neden olabilir" dedi.

"YÜZDE 65 AVRUPA YAPILARI ETKİLENECEK"

Zelzele tehlikesinin eksildiği söylemesinin, o şehirdeki yapıların daha eforsuz yapılmasına imkân sağlayacağını öne süren Prof. Dr. Ercan, şunları kaydoldu:

"Jeofizik mühendislerinin İstanbul için 1945'li senelerde önerdiği M7.5 zelzele sakınım bedeli günümüzde değişmemiştir. Ne var ki İstanbul'da vasati yapı güvenliği M6.3'cins. Sarihçesi, İstanbul odaklı olacak M6.3 ya da daha büyük bir zelzele İstanbul yapılarının bir kısmını tesirler. Başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerimizde 'incelikli yer tahlil çalışmaları' micro-zonation yapılmıştır. Yer ile yapı güvenliğine bakılarak, yüzde 35 oranında Anadolu, yüzde 65 oranında Avrupa yapıları etkilenecektir."

YENİ HARİTADAKİ VAZİYET

Kullanıma 1996 senesinde sunulan Türkiye'nin zelzele bölgeleri haritası, AFAD Zelzele Dairesi Başkanlığı'nca yenilenerek, 1 Ocak 2019'da yürürlüğe girdi. Yeni haritaya göre, Türkiye'nin en riskli görülen zelzele alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. Aralarında Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 şehrin zelzele tehlikeyi eksildi. Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon'un ise zelzele tehlikeyi arkasıydı.

Öte yandan daha önceki haritada binaların yüzde 44'ü riskli gruptayken, yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü.

DHA