Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kararı sonrası Dolar/TL'de hareketlenme görüldü.

Dolar kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kararı sonrası yükselişe geçti. TCMB, repo ihale faizini yüzde 19'da değişmez tutmasının arkasında dolar kurundaki hareketlilik göze çarptı. 

Para Politikası Kurulu (PPK) kararı gerisinde ilk tepkiyle 8.61 seviyesine gerileyen dolar, her tarafta yükselişe geçerek 8.71 seviyesine dek yükseldi. Dolar lahza itibariyle 8.71 liradan operasyon görüyor.

DOLARDA 9 LİRAYA RAMAK KALDI

Döviz piyasalarındaki işlemler şu şekilde;

Dolar minimum 8.6029 lira ve en yüksek 8.7266 lirayı gördükten sonradan, 8.72 – 8.73 lira aralığında,

Euro minimum 10.2877 lira ve en yüksek 10.4134 lirayı gördükten sonra, 10.41 – 10.42 lira aralığında,

Sterlin en az 12.0255 lira ve en yüksek 12.1644 lirayı gördükten daha sonra 12.17 – 12.18 lira aralığında hareket ediyordu.

ULUSLARARASI KURUMLAR DOLAR/TL BEKLENTİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRDİ

İşte kurumların bağ ve dolar tarafındaki tahminleri:

JPMorgan

JPMorgan Asset Management Küresel Piyasa Stratejisti Kerry Craig ABD Define bono getirilerinin bu yıl görece olarak aşamalı şekilde artmasını beklediklerini dile getirdi.

PGIM

PGIM G10 Ekonomisti Ellen Gaske ve Baş Stratejisti Robert Tipp hesaplı toparlanma fiyatlaması ve Fed normalleşmesi beklentileri eşliğinde ABD bağ getirilerinin bu yılın ortası gibi tepe yapmasını bekliyor.

Goldman Sachs

Goldman Sachs Stratejisti Zach Pandl cılız dolar tahminlerini sürdürdüklerini, buna rağmen tapering tartışmalarının dolar kısa pozisyonları için bir güçlük olacağı yorumunu yaptı.

TD Securities

Arasında Priya Misra’nın da olduğu TD Securities stratejistleri ise “Fed’in süper şahin duruşu kısa vadede dolara destek verebilir. Yüksek faizlere düşük risk iştahının eşlik etmesi pozisyon sıkışması anlamına gelebilir” değerlendirmesini yaptı.

BlackRock

Taperingin olumsuz tesir yaratmayacağını düşünenler de var. BlackRock CIO’su Rick Rieder, taperingin fiziki bir gerginlik yaratmayacağını, aksine ısınan ekonomi ve yüksek enflasyon paradigmasının daha büyük risk olduğunu belirtti.

EMRE ALKİN UYARDI: “DOLARIN FİYATI YÜKSELECEK HABERİNİZ OLSUN”

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Dolar kurunda yükselişin süreceğini ifade ederek uyarı çeken şu değerlendirmelerde bulundu:

“Allah yardımcımız olsun. Beklentiler satın alındı. Dolar kuru kaldığı yerden yükselmeye devam edecek. Niye çünkü dolar kurunun yüksek kalmasını sağlayan sebepler hala ortada. Türkiye’de dolar kurunun yükselmesi için her türlü sebep hala besbelli duruyor. Yani bir Biden Erdoğan görüşmesinin meydana getirdiği olumlu havayla dolar kurlarının kararlı bir şekilde düşeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Döviz borcumuzun milli gelire oranı, Rezervlerimizin durumu yani Merkez Bankası’nın net varlıklarının durumu, bununla birlikte ülkede dövize endeksli fatura keserek kendini kurtarma gerçeği, İthalatımızın durumu, Turizmde olan beklentilerimizi aralıksız erteleniyor vs. bunları defalarca koyduğumuzda türkiye’de dolar kurunun istikrarlı seyri için fazla pozitif beklenti içinde olmamak lazım. Acı fakat gerçek”

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Dolar-neden-yukseliyor-Prof-Emre-Alkin-uyardi-Dolar-yukselecek-Allah-yardimcimiz-olsun/251947