ADANA UZLAŞMAYI NEDİR?

Türkiye ile Suriye arasında 1998 senesinde imza atılan 'Adana Uzlaşmayı' terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ’ın tutulması için atılan bir adımdı. O yarıyıl çoğalan terör hücumları sebebiyle Ulusal Güvenlik Heyeti Millî Güvenlik Kurulu buluşmasında alınan karar istikametinde Suriye 'Ajan Emin' bülten edildi. Başka Bir Deyişle Öcalan'ın Suriye'de bulunmasına izin edilmeye devam edilirse bu Türkiye açısından 'savaş nedeni' sayıldı.

Gerilimi düşürmek için arabuluculuk yapan yarıyılın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton ve Mısır Lideri Hüsnü Mübarek tarafları uzlaşmaya ikna etti ve bunun neticesinde Adana Uzlaşmayı 20 Ekim 1998'de imza atıldı. Uzlaşma mücadeleleri devam ettiği sırada süreç Öcalan'ı Suriye'den kaçmaya zorladı ve Öcalan imzadan 10 gün evvel Suriye'yi terk etti.

ADANA UZLAŞMAYI NEDEN EHEMMİYETLİ, NELERİ KAPSIYOR?

İsmi daha sonra 2010 senesinde “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Uyuşması” olarak değiştirilen ve 3 sene geçerli kalan 23 maddelik uzlaşmaya göre başta terör örgütü PKK olmak üzere her iki devlet de kendilerini tehdit eden terör örgütlerine karşı tedbirler alacak ve onların kendi toprağındaki tüm faaliyetlerine mani olacaktı.

Karşılıklı olarak hiçbir ikamet, lojistik, eğitim, erişim ve silah kapasitesine müsade etmemek mevzusunda uyuşan iki ülke ortak işlemler, tutukluların iadesi ile bilgi, doküman ve istihbarat paylaşımı alanlarında işbirliği yapmaya karar vermişti.

ERDOĞAN'IN ADANA UZLAŞMAYI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kara Harp Mektebi ’nda yaptığı konuşmada, Adana Uzlaşmayı ’nı andırdırarak şu söylemeyi yaptı:

"Ne olursa olsun, ayakta kalmanın ehemmiyetini çok iyi öğreniyoruz. Türkiye´nin son 5-6 senede başına gelen her hadise, ülkemizi sendeletip, düşürme projesinin birer parçası. AB süreci, şu anda Suriye´de yaşanan vakalardaki gidişat budur. 1998 ’de Suriye ile Türkiye arasında bir Adana Uzlaşmayı imza atılmıştır.

Bunun altında bir yerde bölücü terör örgütünün bize teslimi uyuyordu. Şimdi natürel dünkü seyahatten sonra Sayın Putin'le yaptığımız görüşmelerle bu Adana Uzlaşmayı'nın yine gündeme gelmesi, bunun üzerinde ısrarlı bir biçimde durmamızın lüzumluluğunu daha iyi kavrıyoruz. Halkımız bu aslı gördüğü için ülkesine ve devletine sımsıkı sarılmış, birlik içinde tüm hücumları boşa çıkarmıştır"