Türkiye’de simge şehirsel dönüşüm alanlarından biri olan İstanbul Fikirtepe’de yarım kalan inşaatlar tamamlanıyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın hak kaybı olmaması için emsali 4, paylaşım oranını ise yüzde 50 olarak belirledi. Kira için başvurular bölgede yer alan iletişim ofisleri aracılığı ile yapılırken her bir konut için ayrı ayrı kira desteği alınacak. İşte ayrıntı...

Sürecin süratli ilerlemesi namına yurttaş ile bakanlık aralarında bir kontrat yapılmayacak, süreç resen gerçekleşecek. Tapuların hazineye devrinin yapıldığı belirtilmiş açıklamada, "Sahiplik hakkı devletin garantisi altındadır, vatandaşın adalet kaybı olmayacak. Tüm işlemler yargı sahiplerinin ödev öncesi tapuları üzerinden gerçekleştirilecektir" denildi. Sosyal donatı alanında kalanlar da yargı kaybına uğramayacak.

AYDA 1.500 TL KİRA YARDIMI

Evlerini terhis eden vatandaş 48 ayı geçmemek şartıyla yeni evini alana dek her ay kira yardımı alacak. İstanbul'da değişim projeleri için belirlenen aylık kira yardımı 1.150 lira iken bu Fikirtepe için 1.500 lira olarak gerçekleşecek. İkamet eden vatandaşlar bakanlığın belirlediği aylık kira bedelinin 5 katı değin (7 bin 500 lira), kiracılar ise 2 katı değin (3 bin lira) defaten kira yardımı alabilecek. Adalet sahiplerinin kira yardımını peşinen alması için ikamet etme şartı aranacak ve sonraki kira bedeli takip eden aylarda yapılacak.

2023'TE EVLER TESLİM EDİLECEK

Bölgede kimi adalet sahiplerinin minik kimilerinin ise büyük metrekareleri var. Bu durumda söz gelimi vatandaşa düşen adalet 55 metrekare fakat en ufak konut 60 metrekare ise vatandaş aradaki 5 metrekare bedel için borçlandırılacak. Değerinde SPK lisanslı kuruluşlarca belirlenecek. Eğer vatandaşa 150 metrekare ev düşüyor fakat 140 metrekare alıyorsa bu defa o alacaklı duruma gelecek.

Dileyen hak sahipleri bir araya gelerek de tek konut alabilecek. İnşaat çalışmalarının tamamlanmasının arkasından 2023 yılında teslimlere başlanırken, hak sahiplerinin evlerinin SPK lisanslı kuruluşların tespiti ile dağıtılacak.

Bölgedeki riskli yapıların tahliyesinin en geç 1.10.2021 tarihine değin gerçekleşeceği, gerçekleştirmeyenlerin altyapı hizmetlerinin kesileceği belirtilirken, tahliyenin hemencecik sonrasında inşaata başlanacağı açıklama edildi.

HER EV İÇİN AYRI KİRA

İkamet etmeyenler kira yardımını aylık alacak. Kira için başvurular bölgede bulunan irtibat ofisleri aracılığı ile yapılırken her bir ev için ayrı olarak kira desteği alınacak. 5 evi olan 5 kira yardımı alacak.

Hisseli bir adalet sahipliği varsa vatandaş hissesi oranında kira yardımı alacak. Bakanlık müdahalesi öncesi evi yıkılan ve mutasyon sınırları içinde hak sahibi olan vatandaş da kira yardımı alabilecek.

Seda Tabak/Sabahleyin

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Fikirtepe-de-10-yillik-dugum-cozuluyor/252657