Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri'ne kerevit bırakılarak bir ilke imza atıldı. Binlerce kerevitin nehrin suyuna uyum sağlaması bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nce yapılan kerevit aşılama projesiyle, binlerce kerevit nehire uyum sağlamaları için suya bırakıldı.

Surtepe köyü yakınlarında bulunan kum ocağındaki suni havuzlara bırakılan kerevitlerin Fırat Nehri'nin suyuna adaptasyon sağlamaları amaçlanıyor.

AMAÇ İSTİHDAM 
Suya bırakılan kerevitler adaptasyon sağlamasıyla birlikte bölgede bulunan barajlara ve göllere transfer edilecekler. Kerevitlerin altyapısı oluşturulduktan sonra çiftçilere avcılık konusunda eğitim verilecek ve yeni bir istihdam alanı açılacak. Binlerce kişiye iş kapısı olması amaçlanan projenin ilk adımında teknelere konulan kerevitler kum almak için kepçeler tarafından açılan suni havuzlara bırakıldı.

Birecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Oğuzhan Kuzucu kerevitlerin bırakılmasıyla ilgili, "Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi tarihi kadar eski olan Fırat Nehrinde balıkçılık, Karkamış ve Birecik barajlarının yapımına kadar bölgemizin endemik türü olan Şabut balığının avcılığı ile meşhurdur. Ayrıca baraj göllerimizde halen yaşamlarını sürdüren Fırat Kaplumbağası da bölgemizin endemik türlerinden olup ilçemizin önemli değerlerindendir. İlçe sınırlarında barajların yapımına müteakip Karkamış Baraj Gölünde ilk alabalık yetiştiriciliği 1990’lı yılların sonunda Birecik Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğünün ortak projeleri ile başlamıştır. Anılan dönemde kültür balıkçılığına yabancı olan bölgemiz bugün Karkamış Baraj Gölünde 28 adet su ürünleri üretim işletmesi ve yıllık 17 bin ton üretim kapasitene sahiptir." ifadelerini kullandı.



KEREVİT NEDİR?
Kabuklular sınıfından, çamurlu tatlı sularda yaşayan, birçok türü bulunan, biçim olarak ıstakozu andıran, ortalama boyu 12–13 cm. olan bir eklembacaklı, tatlı su ıstakozu.