İstanbul Beşiktaş'taki Mimarlar Odası güvenlik güçlerince ablukaya alındı. Abluka gerekçesi olarak, Beşiktaş Kaymakamlığı'nın Mimarla Odası'na gönderdiği yazıyla 2002 yılında 49 yıllığına kiralanan binanın boşaltılmasını istenmesi.



Mimarlar Odası'nın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle,

Beşiktaş Kaymakamlığı tarafından 30.05.2016 günü (bugün) saat:17.50'de, Mimarlar Odası'na 2002 yılında 49 yıllığına tahsisli Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nı 31.05.2016 günü, saat:10.00 kadar boşaltılması ve teslim edilmesi için tarafımıza tebligat yapılmıştır.

24 saati bulmayan bir sürede mümkün olamayacak bir talep, bilinçli bir tercihtir. İNTİKAM duygusu ile ve zorla boşaltma girişimidir.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 22.10.2002 yılında yapılan tahsis protokolü uyarınca hizmet binası olarak kullanmakta olduğu Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının asma ve bodrum katının 31.05.2016 günü, saat:10.00 kadar tahliye edilerek teslim edilmesi istenmiştir.

Fiziki olarak mümkün olmayan tahliye işleminin söz konusu saatte yapılıp, yapılmadığını "her türlü güvenlik önlemi" alınarak izlenmesi, tahliyenin yapılmaması durumunda zorla tahliye için "çilingir, depo, yediemin vs. temin edilmesini, yer teslimi almak için görevlendirilen personelin tahliye gününde hazır bulundurulması" da emniyete gönderilen yazıda ifade edilmektedir.

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 22.10.2002 tarihinde imzalanan bir protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'ne tahsis edilmişti.

Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 7.12.2015 tarihinde göndermiş olduğu bir yazı ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile imzalanan protokolün tek taraflı olarak iptal edildiği bildirilmişti.

Mimarlar Odası'na herhangi bir tebligat olmamasına rağmen basına yansıyan haberlerden Yıldız Sarayının "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi" adı altında Cumhurbaşkanlığına tahsis edildiğini epeydir duyuyorduk. Bu haberlerin ardından uygulamaya sokulan, hukuk devletinin devamlılık ilkesini yok sayan tek taraflı bir oldubittiyi kabul etmemiz söz konusu olamazdı. Kaldı ki bu oldubitti ve hukuk dışı tutum Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası için ilk defa gerçekleşiyor da değildi.

Protokolün iptaline yönelik yazıya hukuki açıdan yaptığımız itiraza yanıt dahi alamayınca idari işlemin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali için idari mahkemede dava açtık.

Açtığımız davada, Yıldız Sarayı Dış Karakol Binasının Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesine tahsisine ilişkin 22.10.2002 tarihli protokolün iptaline ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 07.12.2015 tarih ve 227976 sayı ile yürütülen işleminin tahsis amacı doğrultusunda kullanılan yerin tahliyesi için haklı bir nedenin bulunmadığı ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmiştir.

Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası'nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur.

Fiilen imkânsız bir tahliye talebini yapan Beşiktaş Kaymakamlığına yargı kararının beklenmesi ve bu tarihten itibaren tahliye için yeterli süre verilmesi için başvurulmuştur.

Fakat yapılan görüşmelerden bu süreyi vermeyecekleri anlaşılmaktadır. Mimarlar Odası'na meslektaşlarımız tarafından ya da mirasçıları tarafından emanet edilen birçok evrak, belge, yayın, proje, mimarlıkla ilgili malzemenin zorla tahliye durumunda göreceği zararı düşünerek tarafımızca boşaltılması için süre verilmesi talebimiz Valilikçe 31 Mayıs 2016 günü saat:10.00 da boşaltmaya başlamamız şartı ile gayri resmi olmayan bir şekilde kabul edilmiş, "her an bize yardımcı olmak üzere" tahliye için yetkilendirilen görevlilerinde hazır bulunacağı tarafımıza bildirilmiştir.

Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvuruyu yapacağımızı, siyasallaşan yargı sürecini deşifre edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,
TMMOB Mimarlar Odası
İstanbul Büyükkent Şubesi