Kabin memuru ve pilotların Nakliyat- İş’e üye olmasının peşinde tanıdık olmayan uyruklu pilotlar bile işten atıldı. Taşımacılık- İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendika üyeliklerinin artması üzerine, Pegasus’tan istifa baskısı geldiğini, istifa etmeleri halinde 3-4 maaş önerildiğini söyledi.

Ülkede en reformcu, en süratli artan, çağın gereklerine yerinde şekillerde meslek yaptıkları iddiasıyla ortaya çıkan şirketler, konu işçi hakları olunca en geleneksel tavrı göstermekten geri kalmıyor. En büyük karları etmelerini sağlayan, tüketiciye ve çalışana güzel görünsün diye işçi yerine onları ‘iş ortağı’  olarak lanse eden şirketler, sendika kelimesi aleyhinde buz kesiliyor. 

Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş'ın haberine göre şiirketi milyon dolara satarak çarşaf çarşaf başarı haberlerine imza atan Yemek Yemek Sepeti’nin, sendika lafını duyar duymaz bu süreci en azından bir süreliğine alıkoymak için işkolunu değiştirmesinin ardından, havacılıkta yeni bir benzi atmış olarak piyasa girip en hızlı çoğalan “ucuz havayolu” şirketi Pegasus da sendikaya aleyhinde gardını aldı. 

Başta uzun çalışma süreleri edinmek üzere çalışma koşullarını iyileştirmek nedeniyle sendikaya üye olmaya başlayan Pegasus çalışanlarının başına da bildik olaylar geldi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na tabi Taşımacılık- İş Sendikası Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’yla yaşanan gelişmeleri konuştuk. Şunları anlattı:

Pegasus’ta 2 Temmuz’da toplam 40 çalışan işten çıkarıldı. daha sonra bu sayı 42’ye çıktı. İşten çıkarılanlardan 19’u Nakliyat-İş Sendikası üyesi. İşten çıkarılma gerekçesi ise performans düşüklüğü. Bu işçilerden birine Pegasus uçağının yaptığı kaza esnasında müdahalesinden, başarısından nedeniyle plaket verilmişti.

Çıkarılanlar aralarında arasında yabancı uyrukluların da olduğu kaptan pilotlar var. Pilotlara da önce işyerinden istifa baskısı yapılıyor. İstifa etmeyince işten çıkarılıyorlar.

Örgütlenmemiz belirtilen bir aşamaya gelince önce Pegasus CEO’su Mehmet Nane, çalışanlara geleceğin daha iyi olacağını gösteren bir mesaj gönderiyor. 1 Temmuz’dan geçerli elde etmek üzere aylık ücretlere yüzde 15 oranında zam yapılıyor

Ancak bu arada öbür yöntemlerle mobbing sürdü. Hiçbir işyerinde örneği olmayan vardiyalı egzersiz uygulanmaya başlandı Pegasus’ta. Bir vardiya gece saat 03.00’te başlayıp, 11.00’de biter oldu. 

POLİS ZORUYLA  ÇIKARILDIK

Küçükosmanoğlu, bu vardiya düzenini Çalışma Bakanlığı’na şikâyet ettiklerini belirtiyor. Atılanlara ait özel eşyaların da verilmesi için işten çıkarılanlarla birlikte Pegasus Genel Müdürlüğü’ne gittiklerini oysa işverenin ağırlama ettiği Pendik İlçe Güvenlik Müdürü ve polis ekiplerinin müdahalesi ile zor kullanarak dışarı çıkarıldıklarını hatırlatıyor. 

Bütün bu olanların çalışanları yıldırmayacağını gösteren Küçükosmanoğlu, “Sendikamızın aza sayısı artmaya devam ediyor. Pegasus’ta örgütlü sendikalı Taşıma-İş’li olacak” diyor.

ILO KAYIT DIŞINA ÇÖZÜM ARIYOR

Pandeminin özellikle kayıt dışı çalışanları vurması üstüne Milletlerarası Egzersiz Örgütü (ILO) çözüm için yeni yollar arıyor. Dünyada yetişkin işgücünün yüzde 60’ından fazlasının yani takriben 2 milyar işçinin karşı karşıya olduğu sorun için kolları sıvayan ILO, Milletlerarası Para Fonu (IMF) ile toplantı yaparak konuyu tartışacak. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile ILO Genel Direktörü Guy Ryder’ın 23 Temmuz’da gerçekleşecek tartışması online izlenebilecek. 

ILO’dan yapılan duyuruya göre Covid-19 salgını, bilhassa nüfusun büyük kesimlerinin mevcut sosyal koruma programları zarfında olmadığı gelişmekte olan ülkelerde kayıt dışı işçileri ve firmaları sert bir şekilde vurdu. Bu kesime fırsatlara daha iyi erişim ve daha iyi çalışma koşulları sağlamak da ivedi bir öncelik haline geldi. bu nedenle yapılacak toplantıda tescil dışı ekonominin bütün olarak ne olduğu, tescil dışı ekonomide çalışmanın işçiler ve aileleri için sonuçlarının neler olduğu, firmalar üzerindeki etkisi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği de dahil olmak üzere artma ve eşitsizlikle nasıl ilişkili olduğu gibi konular gündeme gelecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Havada-kiyim-devam-ediyor-Pegasus-ta-isten-cikarilan-kisi-sayisi-42-oldu/253199