Hosting Nedir? | En İyi Hosting Seçenekleri Nelerdir?

Hosting bir hizmet çeşididir. Hosting ile web sitenizdeki dosyaların hepsini bir yıl boyunca saklayabilir ve aynı zamanda da erişime açık tutabilirsiniz. Dosyalarınızı saklayıp erişime açık tutmanızı sağlayan bilgisayarlara ise "web sunucusu" ya da "server" denir.

Basit bir dille anlatacak olursak, evlerimizin bir arazi üzerinde kurulu olmaları gibi internet sitelerimiz de dijital araziler üzerine kuruludur. İşte bu dijital arazilere de "hosting" deriz.

İlk paragrafta da bahsetmiş olduğumuz server (web sunucuları), sahip olduğumuz standart bilgisayarlarla karşılaştırıldıklarında oldukça özellikli ve donanımsal makinelerdir. Serverler, datacenterlarda (veri merkezlerinde) yer alırlar. Datacenterlar'ın yüksek hızda internet bağlantıları vardır ve bunun yanında da elektrik kesintilerine karşı dayanıklıdırlar. Harici yaşanabilecek sel, deprem ve benzeri doğal afetlere karşı da oldukça korunaklıdırlar. Bu nedenlerden dolayı web siteleriniz 7/24 erişime açıktır ve herhangi bir erişim problemiyle karşılaşmazlar. Hosting nedir sorusunu cevapladıktan sonra sıra, hosting ne işe yarar sorusunu cevaplamaya geldi. Gelin, cevabını öğrenelim!

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizde yayınlayacak olduğunuz bütün içerikler (yazılar, resimler, fonksiyon dosyalar ve benzeri birçok içerik) için gerek duyduğunuz her şey hosting hesabınızda barındırılır. Sitenizi ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler ise internet tarayıcılarına internet sitenizin adresini yazdığında sitenizdeki içeriklerin barındığı servera aktarılırlar ve sadece bu şekilde içeriklerinizi görebilirler. Uzun lafın kısası bir hosting hesabına sahip olmanız şarttır. Yoksa internet sitenizde herhangi bir içerik yayınlayamazsınız.

Hosting Seçenekleri Nelerdir?

Web Hosting

Web hosting, web sitenizi internette yayına vermenizi sağlayan online hizmettir. Web hosting, sunucunuzu açık ve çalışır tutar, saldırılardan korur. Ayrıca oluşturduğunuz içerikleri ziyaretçilerinizin tarayıcılarına aktarır.

Web hosting, internet sitesi sahiplerinin ziyaretçileri için sağlamış oldukları tüm dosyaları, içerikleri ve veri tabanlarını depolar. Böylelikle biri internet sitenizde dolaşmak istediği zaman alan adınızı girdiğinde web host tüm gerekli işlemleri yerine getirir ve dosyalarınızı ziyaretçilerinizin tarayıcılarına aktarır.

Ayrıca web hosting:

  • Geliştirici araçları
  • Sayfa kurucuları
  • Ziyaretçileriniz için müşteri destek hizmeti
  • Otomatik web sitenizi yedekleme
  • SSL sertifikaları
  • Yazılım kurulumları
  • E-posta hosting

Gibi işlemlerde de kullanıcılarına yardımcı olur.

WordPress Hosting

WordPress hosting, WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş bir seçenektir. WordPress hosting, Linux'u baza alan sunucular ile tahsis edilebilir. WordPress hosting son yıllarda oldukça tercih edilen bir hosting türü olmuştur. Bunun en büyük sebeplerinden biri de WordPress kullanımıyla yayınlanan internet sitelerinin sunucu kaynaklarını çok tüketmesidir.

WordPess genellikle kurulu bir biçimde satışa sunulur. Ayriyeten içinde birden fazla ücretsiz tema ve eklenti barındırır. WordPress kullanımı sırasında WordPress'e gelen güncellemeler de otomatik olarak tamamlanmaktadır.

WordPress paketlerinde genellikle hosting paneline erişim sağlanamaz fakat bu durum çeşitli WordPress eklentileri (örneğin WP-CLI) ile aşılabilir. Eklentilerle birlikte kullanıcılar için admin paneli de komut satırı oluşturulur ve bu komut satırında da eklenti ve temaların düzenlenmesi, sistem dosyalarının düzenlenmesi gibi birden fazla seçenek kullanıcılar için kullanıma sunulur.

WordPress hostinglerinde kullanıcılar için depolama alanı olarak SSD verilir. SSD'ye sahip internet sitelerinde site ziyaretçileri daha hızlı ve rahat bir şekilde dolaşabilirler. Bunun yanı sıra kullanıcıların internet sitelerinde daha hızlı dolaşabilmeleri için önbellekleme işlemlerinde farklı yazılımlar kullanmıştır.

WordPress güvenlik konusunda ara sıra problemler yaşasa bile bu problemleri getirmiş olduğu çeşitli güvenlik yamaları ile aşmıştır.

WordPress'in sunduğu paketlerde CDN ile SSL sertifikalarını kullanmak da mümkündür. Bunun haricinde subdomain kullanmanın da mümkün olduğu, alabileceğiniz birden fazla WordPress paketi bulunmaktadır.

WordPress için söyleyebileceğimiz iki büyük dezavantaj vardır. Bunlardan ilki, sitenizi WordPress dışında başka bir scriptte yayınlamak isterseniz, yayınlama işleminin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantaj ise, sunucuya herhangi bir erişim sağlanamadığından dolayı sunucu kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu bazı optimizasyonları hiçbir şekilde yapamamaktadır.

E-Ticaret Hosting

E-ticaret hosting, internet üzerinden ticari işlemler gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar için tasarlanmıştır. E-ticaret hosting, birçok standart hosting seçeneğine göre daha fonksiyonel ve özelliklidir. Bu özellikler ve fonksiyonlar da genel olarak kullanıcıların satış yapabilmeleri ile ziyaretçilerinin verilerini toplayabilmelerini sağlar. Tüm bunların haricinde e-ticaret hostingi SSL sertifikalarını da kapsar. SSL sertifikaları ise ziyaretçilerin güvenli bir biçimde alışveriş işlemlerini gerçekleştirebilmesini sağlar. Ayriyeten de alışveriş sepeti, çeşitli ödeme yöntemleri, online kataloglar, sayfa tasarımları ve stok takibi gibi birden fazla yazılımı da kapsar.

Mail Hosting

Mail hosting, e-posta trafiği oldukça yoğun firmalar tarafından tercih edilebilir bir hosting çeşididir. Mail hosting e-posta trafiğini oldukça yararlı bir biçimde işletebilmenizi sağlar ve e-posta trafiği yoğun firmalar için oldukça ideal bir hosting türüdür. Fakat bilinmelidir ki bu tarz mail hosting türleri ile site yayınlaması yapılamaz.

Reseller (Bayi) Hosting

Reseller hosting, hosting satışı yapmak gibi bir hedefi olan işletmelerin satın alması gereken hosting çeşididir. Reseller hosting ile birden çok internet sitesine, belirlemiş olduğu kaynaklarla dağıtım yaparak hosting bayisi gibi çalışabilir. Bunların haricinden birden fazla internet sitesi barındırmanızı sağlar ve yönetim panelinizin farklı yerlerine logo ve banner konur. Bu hizmet firmanızı ön plana çıkarır.

İşletim Sistemine Göre Hostingler

Serverlar her ne kadar standart bilgisayarlara göre daha nitelikle makineler olsalar bile özlerinde birer bilgisayardırlar ve diğer bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. Serverların sahip olabilecekleri işletim sistemlerine göre de iki farklı hosting türü bulunur.

Linux Hosting

Bu işletim türlerinden ilki Linux Hosting'tir. Linux Hosting (Linux tabanlı hosting), Linux işletim sistemini kullanır. Cgi, MySQL, PHP ve Perl'in de kullanmış olduğu internet sitelerini de bünyesinde barındırmak adına kullanır ve bu oldukça iyi bir seçenektir. Ayriyeten WordPress veya OpernCart gibi hepimizin bir kere bile olsa adını duymuş olduğu CMS sistemleri için de oldukça iyi bir seçenektir. Bunun sebebi ise CMS sistemlerinin en iyi bir biçimde Linux Hosting paketleriyle barındırılmalarıdır.

Windows Hosting

Linux Hosting'in dışında ek bir seçenek olarak Windows Hosting seçeneği de değerlendirilebilir. Windows Hosting (Windows tabanlı hosting), Windows işletim biçimini kullanır. Ayriyeten ASP kodlama dilinin kullanıldığı internet siteleri için de oldukça ideal bir seçenektir. .NET Framework'ü baza alıp, .NET Framework ile de geliştirilen uygulamalar için de en iyi seçenek yine Windows hostingtir. MSSQL ve Access veri tabanlarını da oldukça iyi bir biçimde çalıştırır.

Hosting Nasıl Satın Alınır?

Hosting satın almadan önce web sitenizi için uygun bir ad konusunda karar kılmalısınız. Uygun adı bulma aşamasından sonra da kaliteli ve profesyonel hizmet veren Natro aracılığı ile hosting satın alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun hosting paketine karar verdikten sonra satın alabilir, kaliteli Natro hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Hosting Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Hız: İnternet siteniz var ise, hız vazgeçilemez bir özelliktir. Hız ziyaretçi memnuniyeti arttırır ve bu da ziyaretçi sayısının düşmesinin önüne geçer. Bu sebepten dolayı hız konusunda donanımlı bir hosting tercih etmelisiniz. Hostinginizin SSD kullanıyor oluşu, mekân olarak ziyaretçilerinize yakın oluşu, CDN kullanımına sahip oluşu gibi birçok özelliği göz önünde bulundurabilirsiniz.
  • Bant Genişliği: Bant genişliği, web sitenizden ziyaretçilerinize belli bir zaman süresince gönderilen verilerin ölçüsünü ifade eder ve aylık veri miktarını ölçer. Bant genişliğiniz yüksek ise web sitenizi görüntüleyebilecek ziyaretçi sayısı da bir o kadar yüksek olur. Web sitenizi bin kişiden az ziyaretçi ziyaret ediyorsa paylaşımlı bir hosting ve sınırsız bant genişliğine sahip olmak isteyebilirsiniz.
  • Depolama: Web sitenizde yüksek alan gerektiren ses ya da görüntü dosyaları gibi içerikler paylaşmıyorsanız, küçük bir içerik ya da blog tarzındaysanız 1 GB'den fazla depolama alanına pek ihtiyaç duymazsanız. Aksi durumda bir web siteniz var ise 2 ile 4 GB aralığında bir depolama alanını tercih edebilir ya da yüksek miktarda bütçe ayırıp daha yüksek bir depolama alanı tercih edebilirsiniz.
  • Uptime Oranı: Herhangi bir kesinti ihtimali web sitenizi kötü etkileyecektir. Bundan dolayı %99.5 uptime oranının altına düşmemelisiniz çünkü %0.1'lik bir kesinti şansı bile size haftalık 10 dakika kaybettirir. Bu sitenizi kötü etkiler ve aynı zamanda da gelir kaybı yaşatabilir.
  • Güvenlik: Gelişen dünya ile birlikte gün geçtikçe birden fazla güvenlik problemi oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı hostinginizin size hangi konularda ne tür güvenlik önlemleri sunduğunu iyi bilmelisiniz.
  • Destek: Yaşayabileceğiniz herhangi bir problem karşısında desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu sebepten dolayı hostinginizin destek ekibinin size sundukları imkanlar konusunda dikkatli olmalısınız. 7/24 canlı ya da telefon yoluyla destek alabileceğiniz hostingleri tercih etmenin size faydası çok olacaktır.

En İyi Hosting Hizmeti Nereden Alınabilir?

Şüphesiz hosting hizmeti alabilmeniz için birden fazla firma seçeneği bulunur. Fakat bunlardan en popüleri, en kaliteli ve en çeşitli hizmeti sunan da Natro'dur. Birden fazla hazır hosting çeşidi bulabilir ve internet sitenizi uygun fiyatlara yapılandırabilirsiniz.