Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektöründeki sorunlu kredi stokunun 2020 sonu itibarıyla 511 milyar TL olduğunu açıkladı. 2018 sonunda 100 milyar TL olan her yerde yapılandırılan kredi stoku, 2020 sonunda 204 milyar TL'ye yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği, ‘kredi gruplamaları' raporunu yayımladı. Buna tarafından, ‘II. grup' olarak sınıflandırılan ‘yakın izlemedeki kredi' miktarı 2020 sonunda bir önceki yılın aynı dönemine tarafından yüzde 23 artışla 370 milyar TL'ye yükseldi.

2020’de yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranı, yüzde 11’den yüzde 10’a geriledi.

Tahsili gecikmiş alacak olarak III., IV. ve V. Gruplarda sınıflandırılan, tahsil imkanı sınırlı, tahsili kararsız ve zarar niteliğindeki krediler ise 2020'de sadece 1 milyar TL artışla 141 milyar TL oldu.

Takipteki alancakların toplam kredilere oranı ise 2019'da yüzde 5,1 iken, 2020 sonunda yüzde 3,9'a geriledi.

183 MİLYAR TL KARŞILIK AYRILDI 

Tahsili gecikmiş alacakların yüzde 75'ine denk gelen 105 milyar TL tutarında özel karşılık ayrıldı. Yakın izlemedeki kredilerin yüzde 21'ine denk gelen 78 milyar TL tutarında da genel karşılık ayrıldı.

Karşılıklar toplamda 2020'de yüzde 38'lik artışla 133 milyar TL'den 183 milyar TL'ye yükseldi.
Sorunlu kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 14,16 oldu.

204 MİLYAR TL YENİDEN YAPILANDIRILDI

Baştan yapılandırılan veya yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplamı 2020'de bir önceki yıla oranla yüzde 26 artışla 204 milyar TL oldu. Bunun yüzde 91'i yakın izlemedeki kredilerden oluştu.

Baştan yapılandırılan ya da yeni bir itfa planına bağlanan kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 5,7 olarak açıklandı.

Yeni yapılandırılan kredi stoku, 2018 sonunda 100 milyar TL idi. Rakam iki yılda ikiye katlandı.

BDDK DÜZENLEMESİYLE TAKİPTEKİ KREDİLERİN ORANI AZALDI

Merkez Bankası’nın (TCMB) 27 Kasım 2020 tarihinde yayımladığı Finansal İstikrar raporunda, 2019 yılı sonunda yüzde 5,4 seviyesine yükselen tahsili gecikmiş kredi oranlarının, Bankacılık Düzenleme ve Teftiş Kurumu’nun (BDDK) kredilerin yakın izleme ve tahsili gecikmiş olarak derecelendirme sürelerini uzatan düzenlemesi, yapılandırma ve taksit öteleme uygulamalarına ilave olarak mevcut Rapor döneminde kredi hacminde yaşanan kaslı artma ve iktisadi faaliyetteki süratli toparlanma doğruca gerilediği belirtilmişti. 

TCMB keza, “döviz kuru gelişmelerine yan olarak yabancı para kredilerin TL karşılığının yükselmesi de TL cinsi canlı kredi bakiyesini artırarak tahsili gecikmiş kredi oranı düşüşünde rol oynamıştır” dedi.

KREDİLER 5 GRUPTA SINIFLANDIRILIYOR

Bankalar kredilerini, “Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar için Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” dahilinde 2009 yılından bu yanlamasına beş grup altında sınıflandırıyor.

Birinci (standart nitelikli) ve ikinci (yakın izleme) grupta canlı krediler; üç (tahsil imkânı sınırlı), dört (tahsili değişken) ve beşinci (hasar özelliğinde) gruplarda tahsili gecikmiş olan krediler sınıflandırılıyor.

2019 Mart dönemi için hesaplanan Türk bankacılık sektörü kredi portföyü geçiş matrisine göre, önceki sene yakın izlemedeki kredi olarak sınıflandırılan kredilerin yaklaşık yüzde 19’u tahsili gecikmiş kredi sınıflarına geçiş yapmıştı. Bir önceki yılda tahsili gecikmiş olarak sınıflandırılan kredilerin tekrar canlı kredi olarak sınıflandırılma ihtimali yüzde 0,6’da kalmıştı.

YAKIN İZLEMEDEKİ KREDİLER NEDİR?

“Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar için Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Yöntem ve Esaslar Hakkında Mevzuat”te “İkinci Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” şu şekilde tasvir ediliyor:

Bu grupta; 

1) Kredilendirilebilir nitelikte finansman yapısına sahip hakiki ve tüzelkişilere kullandırılmış olan, ancak, makroekonomik şartlardaki veya borçlunun etkinlik gösterdiği sektörlerdeki veya bunlardan egemen olarak borçluya ilişkin negatif gelişmeler nedeniyle borçlusunun ödeme gücünde veya nakit akımında negatif gelişmeler gözlenen veya bunun gerçekleşeceği tahmin edilen veya

2) Kredinin kullandırıldığı esnada borçlunun manâlı ölçüde mali tehlike taşıması gibi nedenlerle yakından izlenmesi gereken ya da

3) Anapara ve/veya faiz ödemelerinin kredi sözleşmesinde yer alan şartlara uygun şekilde yapılmasında sorunlar doğması muhtemel olan ve bu sorunların giderilmemesi durumunda teminatlara başvurulmaksızın borcun baştan sona tahsil edilememe riski bulunan veya

4) Borçlusunun kredi değerliliği kredinin verildiği güne kadar zayıflamamış olmakla birlikte derme çatma ve kontrolü zorlama bir nakit akımı yapısına sahip olması nedeniyle zayıflama ihtimali olan ya da

5) Kredi değerliliğinin zayıflaması olarak yorumlanamayacak nedenlerle anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili, vadelerinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren otuz günden fazla geciken oysa doksan günü geçmeyen veya

6) TFRS 9 kapsamında borçlusunun kredi riskinde kayda değer derecede artma olan ya da

7) Geri ödemesi en ince ayrıntısına kadar teminata ast olan kredilerde teminatın net gerçekleşebilir değeri alacak tutarının altına düşen veya

8) Birinci Grupta ya da İkinci Grupta izlenirken her yerde yapılandırmaya konu edilen ve donuk alacak olarak sınıflandırma koşullarını taşımayan ya da

9) Donuk alacak gruplarında izlenirken her yerde yapılandırmaya konu edilen ve 7’nci maddede kayıtlı koşulların gerçekleşmesini müteakiben canlı alacak olarak sınıflandırılan, krediler sınıflandırılır. 

Emre Deveci/Sözcü

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Iki-yilda-iki-katina-cikti-204-milyar-TL-lik-kredi-yeniden-yapilandirildi/250064