Manevi duyguların yoğunlaştığı Ramazan Ayında dayanışma birlik ve İslamın nice güzellikleri yaşanacak. 11 Ayın sultanında ilk teravih ne zaman? İlk safur hangi gün? 

İlk sahur ne zaman sorusu Ramazan’a az bir süre kala vatandaşlar tarafından merak ediliyor. On bir Ayın Sultanı olarak adlandırılan Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutma ayı olarak tabir edilen Ramazan ayı, bolluğun bereketin, hoş görünün ve ibadetin ayıdır. Ramazan’da Müslümanlar oruç ibadetinin yanında daha başka birçok ibadetler de yapmaktadırlar.  Bu ay içerisinde yapılan ibadetlerden bazıları; Teravih Namazı, Mukabele, Zikirler, Salavatlar, Esmalar ve Tespihlerdir.  Bin aydan en hayırlı olarak bilinen Ramazan ne zaman başlıyor, ilk Sahur ne zaman? Hicri takvime göre Şaban ayından sonra gelen ve üç ayların sonuncusu olan Ramazan’ın başlamasını vatandaşlar büyük bir sabırsızlıkla bekliyorlar.  Miladi takvime göre, haziran ayının ilk haftası başlayacak olan Ramazan da ilk sahur hangi gün?  Sorusunun cevabı ve detaylar haberimizin ayrıntılarında.

RAMAZAN YAKLAŞIYOR – İLK SAHUR NE ZAMAN – HANGİ GÜN – SAAT KAÇTA?

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Kuran-ı Kerim de bin aydan hayırlı olarak tabir edilen Ramazan ayı aynı zamanda On bir ayın sultanı olarak da tabir edilmektedir. Ramazan ayın aynı zamanda ibadetler ayıdır. Bu ayda oruç ibadeti yanında birçok farklı ibadetlerde yapılır. Hicri takvime göre, üç ayların sonuncu olan Ramazan huşu, hoşgörü, bereket, yardım ve bolluk ayıdır. Bu ay içerisinde İslam’ın şartlarında yerine gerilmektedir.  Miladi takvime göre bu yıl Ramazan ayı 6 haziran 2016 pazartesi günü başlayacak ve İlk sahura 6 Haziran gecesi kalkılacak. İlk sahur, imsak vakti saati diyanet işleri tarafından 2016 imsakiyesi yayımlanmadığı için net olarak bilinmiyor. Gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz.

RAMAZAN AYI İMSAKİYESİ - DİYANET

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayının önemi ile ilgili olarak, imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki;

Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir.

Haziran ayının 6'sında Ramazan ayının ilk günü başlıyor. İmsakiye üzerinde ise Hicri Ay: Ramazan (1.gün) , Miladi Ay: 6 Haziran 2016, Gün: Pazartesi olarak belirtiliyor.

İLK SAHURA NE ZAMAN KALKILACAK?

6 Haziran gecesi Müslümanlar için ilk sahur günüdür. İstanbul için sahur vakti 03:26'de (imsak vakti) bitmektedir. ilk iftar 6 haziran akşamı yapılacak.



İSTANBUL'DA İFTAR NE ZAMAN YAPILACAK?

İlk oruç saat kaçta açılacak merak edenler için, Ramazan'ın ilk günü için iftar vakti 20:42'dir. (Akşam vakti)

RAMAZAN NE ZAMAN BİTİYOR?

Ramazan ayı 4 Temmuz 2016'da bitecek.
06 HAZİRAN-2016 PAZARTESİ RAMAZAN'IN BAŞLANGICI
01 TEMMUZ-2016 CUMA KADİR GECESİ
04 TEMMUZ-2016 PAZARTESİ AREFE
05 TEMMUZ-2016 SALI RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
06 TEMMUZ-2016 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
07 TEMMUZ-2016 PERŞEMBE RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

RAMAZAN'IN FARZ KILINMASI İLE İLGİLİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN 

Peygamber Efendimizin Orucun Farz kılınması ilgili okumuş olduğu hutbe; Selman-ı Farisi Radiyallâhu Anh anlatıyor: Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem Şaban ayının son gününde bize okuduğu bir hutbede şöyle buyurdu:
"Ey insanlar, büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi başınıza geldi."
"Bu öyle bir aydır ki, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi vardır."
"Allah o mübarek ayın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde nafile namazları meşru kıldı."
"Bu ayda küçük büyük bir hayır yapan insan başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevap alır.
"Bu ayda bir farzı yapmak, başka aylarda yetmiş farz yerine geçer."
"Bu ay Allah için açlık ve susuzluğun, taat ve ibadetin meşak katlerine sabır ve tahammül ayıdır. Sabrın karşılığı da Cennettir."
"Bu ay yardımlaşma ayıdır, bu ay mü'minlerin rızkını arttıracak aydır."
"Bu ayda her kim oruçlu bir mü'mine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden azat olmasına sebep olur. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmeden onun kadar sevaba kavuşur."
Ashab-ı Kiramdan bazıları, "Ya Resulallah, hepimiz oruçluya iftar edecek bir şey bulup verecek durumda değiliz" dediler.
Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem, "Allah bu sevabı bir tek hurma ile, bir içim su ile, bir yudum süt ile oruçlu mü'mine iftar ettirene de verir" bu yurdular ve hutbelerine şöyle devam ettiler:
"Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da Cehennemden kurtuluştur."
"Bu ayda her kim kölesinin (işçi ve hizmetçisinin) işini hafifletirse Allah onu affeder ve Cehennemden uzak tutar.
"Bunun için bu ayda şu söyleyeceğim dört hasletten ikisi ile Rabbinizi razı kılarsınız, diğer ikisinden ise hiçbir vakitte ayrı kalamazsınız."
"Rabbinizin rızasına sebep olan hasletlerin birisi, Kelime-i Şehadete devam etmeniz, diğeri de Allah'tan mağfiret dilemenizdir."
"Vazgeçemeyeceğiniz iki hasletin biri Allah'tan Cenneti istemek, diğeri Cehennemden Allah'a sığınmaktır."
"Her kim oruçluya bir yudum su verirse, Allah da ona benim mahşerdeki havuzumdan öyle bir su içirecektir ki, Cenne'te girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir.

SAHUR NEDENİYLE  UYKU DÜZENİ BOZULANLAR NELER YAPMALI

Ramazanda sahur nedeniyle uyku düzeninizde birtakım bozukluklar olabilir. Peki Ramazan ayında uykusuzluğun önüne nasıl geçebilirsiniz? Uzmanlar ramazanda oruç tutanların sahura kalkmaları nedeniyle uyku düzeninin bozulduğunu ve yeme alışkanlıklarının da değiştiğini belirterek, “Kaybedilen uyku süresi gündüz saatlerinde mutlaka telafi edilmeli” dedi. Uzmanlar, uyku saatlerinde meydan gelen değişiklik sonucunda gün içerisinde uykusuz ve halsiz kalacağı uyarısında bulundu. Sahura kalkmanın yanında iftarda tüketilen bazı besinlerin de uykusuzluk yapabileceğini söyleyen Nöroloji ve Uyku bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, bireylerin iftarda doğru beslenerek ve gün içerisinde yapacakları 20-30 dakikalık uyku süreçleriyle bu problemlerinin üstesinden gelebileceklerinin altını çizdi.