Evimci şirketlerde mağduriyet krizi yaşanıyor. Sözleşmeden doğan haklarının pandemi bahane gösterilerek ihlal edildiğini savunan onlarca vatandaşlar 17 Mayıs tarihinde eylem yapacak

Aydınlık'tan Recep Erçin'in haberine tarafından 'Tasarruf Finansman' adı altında onlarca şirket türedi. Birçoğunun adında “evim” ifadesi yer aldı. Borçlanma yerine tasarrufla konut, araba sahibi olma vaadi sunan bu şirketlere talep artınca Meclis'te meydana çıkan yasa uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Yoklama Kurumu (BDDK) Mart 2021 itibarıyla durumu ele aldı. Sermaye yeterlilik kriterlerini karşılamayan şirketlerin birleşmeye gitmesi istendi.

Bu kapsamda sayıları 40'ı bulan evimci şirketlerin faaliyetleri bir “EvimBank” krizine yol açmadan önlenmeye çalışıldı. BDDK ayrıca “Tasarruf finansman şirketlerinin intibak ve lisanslama sürecine ilişkin bilgilendirme” metni yayınlayarak 26 soru cevap biçiminde kamuoyunu işlem hakkında bilgilendirdi. Birçok şirket o dönemde yaptıkları açıklamalarla birleşme yoluna gittiklerini açıkladılar ve düzenlemenin sektörün dinç işlemesi anlamında olumlu karşılandığını açıklamalarında vurguladılar. 

İMAMLAR DA MAĞDUR EDİLMİŞ

Ama bu şirketlerden bazılarının geçen süreçte sözleşmeden doğan edimlerini yerine getirmediği öne sürüldü. Birevim ve Çözüm Tasarruf Finansman müşterisi olduklarını belirten vatandaşlardan gazetemize onlarca mesaj ulaştı. Bu mesajlardan bazılarının içerisinde CİMER'e yapılan şikayetler de yer alıyordu. İnternet üzerinden tarama yaptığımızda vatandaşların ayrıca Şikayetvar.com'da da mağduriyetlerini dile getirdiklerini gördük. Gazetemize gelen mesajların ardındaki kendileri de mağdur olan ve mağdurların sözcülüğünü üstlenen Erhan Y. ve Ali K.'ya ulaştık. Erhan bey ve Ali bey, kurulan WhatsApp grubunda 250 mağdur olduğunu, Birevim'deki mağdur sayısının da bin 700 civarında olduğunu belirttiler. BDDK'nın duruma el koyması sonrası Birevim ve Çözüm Tasarruf'un birleşme kararı aldığını andıran mağdurlar, Çözüm tarafının yerine getirmesi gereken edimin tutarının 240 milyon TL olduğunu, Birevim'in ise miktar hakkında veri vermediğini ifade ettiler. Laf konusu tasarruf finansman şirketlerine para yatıran şahısların daha çok öğretmen ve imam gibi maaşlı kişiler olduklarını anlatan mağdurların sözcüleri, ağırlıklı olarak kişi başına 200 ile 300 bin TL aralarında ödeme yapıldığını bildirdiler. Mağdur sözcülerinin aktardığına kadar, Hedefevim müşterilerinden de kendilerine şikayetler gelmeye başlamış. 

BİR TOSUNCUK VAKASI DAHA OLMASIN

Hemen gelin mağdurların gazetemize yolladıkları e-postalardaki şikayet örneklerine bakalım. Bir mağdur, Aralık 2020'de Birevim şirketine tescil olduğunu, peşinat ve taksitleri ödediği halde Nisan 2021'de muhakkak teslimat tarihi olmasına rağmen aracının teslim edilmediğini bildirdi. Nisan ayında Birevim tip temsilcisi tarafından bahşedilen bilgide ise teslimatın 8 Temmuz 2021 tarihinde yapılacağı iletilmiş. Birevim müşterisi elektronik mektubunda, bu ertelemenin sözleşmeye tutarsız olduğunu, pandemi koşulları Aralık 2020'de de sürdüğü için ertelemeye mazeret olmayacağını belirtiyor. Kapanma süreci de bahane edilerek teslimatın bir 18 gün daha ertelendiğini gösteren mağdur yurttaş gönderdiği e-postada, “otomobil ve ev elde etmek için dişinden tırnağından artıran faiz hassasiyeti olan insanların suistimal ve mağdur edildiğini” iddia ediyor. Konut bulup kapora ödemesi yapan birçok müşterinin, tasarruf şirketinin zamanında ödeme yapmaması yüzünden ödemelerinin yandığını belirten mağdurların sözcüleri de, gönderdikleri mesajda, “Bir sürü uyarı çekip avukata verdik fakat netice alamıyoruz. İkinci Tosuncuk vakası edinmek üzere” ifadelerini kullandılar. 

MAĞDURLAR FİRMAYA İHTAR ÇEKTİ

Bir başka mağdur Cüneyt K., Çözüm Tasarruf'a 41 bin 250 TL peşinat vererek sisteme dahil olduğunu, bu süreçte toplam 55 bin 50 TL ödeme yaptığını belirterek, “Nisan ayında 110 bin TL almamız gerekiyordu lakin ne teslimat var apaçık ne de muhatap. Bir sürü öğüt çekip avukata verdik lakin netice alamıyoruz” dedi. Enes Ç. de, Çözüm Tasarruf'un Birevim tarafından satın alma sürecine dikkat çekerek, “Birevim kendi müşterilerine teslimat yapamaz iken niçin bu firmayı satın aldı? Birevim'in sahibi görüşmelerimizde bize almasam ne yapacaktınız, zaten bu satın alma bize zor kullanarak yaptırıldı, diyor ve altı aydır ödeme yapmadıkları gibi BDDK sürecini bahane ederek bir altı ay daha beklememizi söylüyorlar” ifadelerini kullandı. Zekeriya Ç. ise, mesajında, Çözüm Tasarruf'a 2 Temmuz 2020'de 100 bin TL peşinat yatırarak dahil olduğunu, başlıca paranın çoğunu aldığını fakat kalanını tahsil edemediğini belirtti. “Tasarruf Hesabım, Proje Numarası: 3512571-0 No'lu projemizin teslimatı sözleşmeye kadar Mart 2021. Ama Birevim firması ne eyvah fakat teslimat tarihine uymamaktadır” diyen bir diğer mağdur vatandaş da, “Yapılan tüm görüşmelere karşın pandemi ve BDDK süreçlerini gerekçe ederek binlerce insanı mağdur etmiştir. Firma mart ayında teslimat yapamayacağını 28 Nisan'da teslimat yapabileceğini, sonradan baştan üçüncü erteleme yaparak 12 Mayıs'ta teslimat yapabileceğini belirtmiştir. O tarihte teslimat oluşturacağı meçhuldur” ifadelerini kullandı.

FİRMANIN GERÇEK SAHİBİ KİM?

Birevim'den dün basına geçilen bültende ise, Bütün Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) ile “Birlikte Seyir Buluşmaları” etkinliğinde bir araya gelerek protokol imzaladığı açıklandı. İmzalanan protokolle Birevim, birlik üyelerine tasarruf finansı yöntemiyle araç finansman imkânı sağlamayı vadediyor. Bültende Birevim Genel Müdürü, Av. Mahir Orak olarak belirtilmiş. Mağdurlar ise Birevim ile Çözüm Tasarruf'un belli başlı sahiplerinin başka olduğunu, sonra bunların ortaklıktan ayrıldıklarını bahis ediyorlar. öte taraftan şikayetlerle ilgili şirketin irtibat ajansına bizimle irtibata geçmeleri için bir e-posta gönderdik. Haberi yayına hazırladığımız saatlerde demin bir cevap gelmemişti. Cevap gelmesi durumunda şirketin de açıklamasına sayfalarımızda yer vereceğiz.

MAĞDURLAR 17 MAYIS'TA EYLEM YAPACAK

CİMER'e adı geçen iki firmayı şikayet eden mağdurlar gönderdikleri mesajlarda salgın kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte 17 Mayıs 2021 tarihinde firma önünde eylem yapacaklarını açıkladılar. Yedi maddelik bir basın açıklaması da yapan mağdurlar Çözüm Tasarruf'un Birevim kadar satın alınması sonucu “Muhatabımız kim?” diye soruyor. Mağdurlar, muhatap firmalardan acele şekilde, ödemelerin ve tasarrufların garanti altına alındığına ilişkin güvence istiyorlar, huysuz halde, güven sarsıldığı için sözleşmelerden doğan taksit ödemelerinin yapılmasının olası olmayacağını açıklama ediyorlar. CİMER'e yapılan şikayetlere gelen cevapta ise BDDK sürecinin devam ettiği, lisanslama onaylandıktan sonra şikayetlerin kabul edileceği açıklama edilmiş. Yani besbelli hukuki mevzuattan kaynaklanan bir tembellik var. Bu sayede tasarruf finansman modeli kurulmuş. Halk regülasyonda geç kalınca bazı firmalarda mağduriyetler ortaya çıkmış.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Imamlar-da-magdur-oldu-Evim-magdurlari-17-Mayista-eylem-yapacak/250248