Son birkaç saattir DAEŞ Lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldüğüne dair yine çelişkili haberler geliyor.

İngiliz gazetesi Mirror'ın haberine göre, IŞİD bağlantılı haber ajansı Emek, "Ebubekir el Bağdadi'nin, koalisyon güçlerinin ramazanın beşinci gününde (10 Haziran) Rakka'ya düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü" iddiasında bulundu.

Geçen hafta da Bağdadi'nin ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının saldırısında yaralandığı öne sürülmüştü. Ancak koalisyon sözcüsü Albay Chris Garver, bu haberleri teyit edemeyeceklerini belirtmişti.

Konuya ilişkin koalisyon kuvvetlerinden henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak terör örgütü IŞİD bağlantılı haber ajansı Emek, internet sitesinden iddiaları doğrulayan bir açıklama yayınladı.
Sözde resmi internet sitesinden yayınlanan açıklamada 'halife' olarak adlandırdıkları Bağdadi'nin öldüğü bildirildi. Bağdadi'nin ölüm haberini Azhab Suresi'yle duyuran terör örgütü, "Ebubekir el-Bağdadi, Ramazan'ın 5. gününde koalisyon uçaklarının Rakka'ya dönük saldırısında öldü" denildi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Cumagünü yaptığı açıklamada, "Bağdadi'nin hayatta olmadığına inanmamız için bir neden yok. Ama geçen yıl sonundan beri ondan bir haber almadık" dedi.

IŞİD LİDERİ EBU BEKİR EL BAĞDADİ KİMDİR? 
Ebu Bekir el-Bağdadi
 kendini halife ilan eden Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün kurucusu ve lideri.

Ebu Bekir el-Bağdadi Irak Savaşı esnasında Irak'ta el-Kaide'ye bağlı örgütün temellerini attı. Suriye'de çıkan iç savaş ile birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013'te El-Nusra Cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti adı altında birleştirdiğini ilan etti. 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti.

Nusra Cephesi liderleri birleşmeye karşı çıktı ve el-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'ye durumu iletti. 2013 yılında El-Cezire'ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Eymen el Zevahiri bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladı. Fakat IŞİD emiri Ebu Bekir el-Bağdadi bu tasfiye kararını reddettiğini ve grubun Suriye'deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Raporlara göre Nusra Cephesi'ne bağlı yabancı militanların %80'ini kontrolü altına aldı.

4 Ekim 2011'de ABD Dışişleri Bakanlığı el-Bağdadi'yi küresel terörist ilan etti ve yakalanması ya da öldürülmesi için 10 milyon dolar ödül koydu. Bunun yanında el-Kaide lideri el Zevahiri'nin başına ise 25 milyon dolar ödül kondu. 2013 Şubat’ında, El Kaide, Suriye’deki IŞİD’i tanımadığını ilan etti ve örgütün Suriye’yi terk etmesini istedi. El Kaide Suriye’deki temsilcisinin Nusra Cephesi olduğunu açıkladı. Nusra Cephesi ve IŞİD arasında birçok cephede çatışmalar yaşandı. En sonuncusu ise IŞİD’in Nusra Cephesi’nin kontrolündeki Deyrizor kentinde kontrolü sağlamasıyla son buldu.
5 Kasım 2014'te Forbes'in "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesine girdi.

Kaynak: Wikipedia