Dünya basını, Pegasus Projesi’ni konuşuyor… İsrail merkezli ajan yazılım geliştiren NSO Group ve müşterilerini ifşa eden projede teknolojinin ne kadar sonuçlar doğurabileceği gözler önüne serildi…

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları The Guardian, Washington Post ve Le Monde, özel bir dosya hazırlayarak İsrail yapımı ajan yazılımın dünyanın çoğu ülkesinde kullanıldığını ve Türkiye'den de isimlerin telefonları yoluyla takip edildiğini yazdı.

NSO’nun geliştirdiği ve “amiral gemisi” olarak adlandırılan Pegasus isimli ajan yazılımın iPhone’ları ve Android işletim sistemine sahip cihazları takip ettiği belirtilirken yazılımın özellikleri, “Pegasus, çaktırmadan tüm yazışmaları, fotoğrafları, e-postaları, konum bilgisini kullanabiliyor. İstenildiği vakit kullanıcı ayrım etmeden mikrofonları ve kameraları açılabiliyor” diyerek tanıtılıyor.

Paris merkezli kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Forbidden Stories ve Amnesty International’ın ortak projesiyle NSO’nun 50.000’den pozitif telefon numarasını peşine düşüp takip ettiği ortaya çıktı.

Bu skandalı açığa vurmak üzere dünyanın ayrı ülkelerinden saygıdeğer gazetelerde görevli 80’den fazla gazetecinin eş zamanlı olarak çalıştığı da belirtildi.

Projede bulunan gazetelerden olan İngiliz The Guardian gazetesi de Suudi Arabistan’ın bu uygulamayı fazla yoğun bir şekilde kullandığını yazdı.

Gazete, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen karşı taraf gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ve yakınlarının da bu kullanım göre izlendiğini ortaya koydu.

Yapılan analizlerde Kaşıkçı’nın ölümünden sonradan gazetecinin yakın çevresinden bir takım kişilerin telefonlarına bu yazılımın yüklendiği ortaya çıktı. Türkiye’den de isimlerin telefonlarının peşine düşüp takip edildiği ve hatta dava sürecini peşine düşüp takip eden başsavcının telefonunun da izlendiği belirlendi.

Yapılan analizlerde Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna da Kaşıkçı’nın ölümünden dört gün daha sonra virüs bulaştırıldığı belirtildi. Cengiz The Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bu siber saldırıdan şaşırmadım. Elimden ne gelebilir ama” dedi.

Cengiz’in kullandığı iPhone’un saldırıya uğradığını yazan Washington Post gazetesi ise Milletlerarası Affetme Örgütü’nün analizini paylaştı. Analizde, “Kaşıkçı’nın ölümünden sonraki dört gün içerisinde saldırıya uğradı. Ondan sonraki gün ise beş defa saldırıya uğrandı” ifadesi yer aldı.

Milletlerarası kamuoyunda gündem olan ifşada Tüzük Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan’ın telefonunun da peşine düşüp takip edilmiş olabileceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat 2021’de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan'ın yemin törenine katılmıştı.

öte yandan Kaşıkçı’nın Al Jazeera televizyonunda çalışan yakın arkadaşı Wadah Khanfar’ın telefonunun da izlendiği belirtildi.

Telefonuna virüs gönderilen ve siber saldırıya uğrayan isimlerden biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst seviye yardımcılarından Yasin Aktay oldu. Aktay daha önce yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın ölümü ardından MİT’deri bu yönde bir uyarı geldiğini söyledi. Aktay, “Bunu yapmaları gereksizdi, ben yalnızca onun bir arkadaşıydım” dedi.

The Guardian’ın kapsamlı analizinde en göze çarpan isimlerden biri ise Kaşıkçı davasını yürüten İrfan Fidan oldu.

Soruşturmayı sürdüren Fidan’ın cep telefonu numarasının da NSO Group’un müşterileri tarafından hedefe alındığı kaydedildi. Fakat The Guardian, Fidan’a yapılan saldırıda başarıya ulaşılıp ulaşılmadığının bilinmediğini de aktardı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Israil-in-casus-yazilimini-kullanan-Araplar-Turkiye-den-de-isimleri-takip-etmis/253126