İsrail Savunma Kuvvetleri'ne emrindeki hava ve kara birliklerinin Gazze'ye girdiği açıklandı. İsrail'in işlem tarihi olarak kuruluş tarihi olan 14 Mayıs'ı seçmesi uyarı çekti.

Filistin Sıhhat Bakanlığı ise İsrail’in Gazze’ye karşın saldırılarında can kaybının 28’si çocuk, 15’i kadın edinmek üzere 109’a yükseldiğini, 621 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne hava ve kara operasyonu başlatıldığını duyurdu. İsrail operasyon için kuruluş tarihi olan 14 Mayıs’ı seçti.

Operasyona ilişkin yorumlama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas’a fazla ağır bir layık ödeteceğimizi söyledim, bunu yapıyoruz ve büyük bir güçle devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu işlem gerektiği sürece devam edecek” ifadesini kullandı.

Hamas göre yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’ne son birkaç dakika içinde 150’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti.

İSRAİL’İN BİRÇOK KENTİNDE SİREN SESLERİ YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava hamle devam ederken, can kayıpları artan bir şekilde artıyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarına Hamas tarafından İsrail'de çoğu kente 100 roket fırlatarak karşılık verdi.

Roketler başta başkent Tel Aviv'de bulunan Ben Gurion Milletlerarası Havaalanı elde etmek üzere, Aşkelon, Aşdod, Shfela bölgesi ve Ramla kentlerinde sirenleri ve hava savunma sistemlerini harekete geçirdi. Hamle sırasından Ben Gurion Milletlerarası Havaalanı'nda yükselen siren sesleri nedeni ile vatandaşlar panik halinde kaçışmaya başlarken, Ramla'da ise bir evin yanına roket düşmesi sonucu yangın çıktı.

Hamas’ın silahlı kolu El Kassam Tugayları göre yapılan açıklamada, İsrail ordusunun işlediği suçlara tepki olarak Aşdod ve Aşkelon şehirlerinin bombaladığı duyurularak, “El Kassam Tugayları, İsrail ordusunun sivilleri ve evleri niyet almasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine cevap olarak Aşdod ve Aşkelon şehirlerine 100 füzeyle büyük bir füze saldırısı başlattı” denildi.

öte yandan İsrail'in Aşkelon kentine roketlerin düşmesi sonucu öyle çok mahallede elektriklerin kesildiği bildirildi.

GAZZELİLER EVLERİNİ TERK ETMEYE BAŞLADI

İsrail güçlerinin Filistin’in Beyt Hanun kentine ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Umm Al-Nasr köyüne düzenlediği topçu bombardımanı nedeniyle 1 çocuğun hayatını kaybettiği, 15 kişinin ise yaralandığı belirtilmişti. Bölgede topa tutma sonucu birçok evin hasar gördüğünü belirten yetkililer, bölgelerdeki sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

GÜNEY LÜBNAN’DAN İSRAİL’E ROKET ATILDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşın hava saldırıları devam ederken, Lübnan'dan İsrail'e roket saldırısı düzenlendi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Güney Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 3 adet roket atıldığı bildirilirken, roketlerin manâsız alana düştüğü aktarıldı. IDF, roket saldırısını kimin yaptığına dair hemen şimdi bir izah etme yapmadı.

İsrail medyasında yer alan haberlerde, roket saldırısında hava savunma sistemlerinin devreye girmediği ve bölgede sirenlerin çalmadığını ifade etti. Olayda ölen veya yaralanan bildirilmedi. Lübnanlı bir askeri kaynak basına verdiği demeçte ise, roketlerin Hizbullah göre yok Filistinli bir grup kadar fırlatıldığını iddia etti.

Lübnan güvenlik servislerinden bir sözcü ise, roketlerin Lübnan’ın güneyinde bulunan Filistin mülteci kampı bölgesinden atıldığını öne sürdü. İsrail’e atılan roketlerin kaynağı belirsizliğini korurken, soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Roketlerin Rashidieh sığınmacı kampı civarından atıldığı bahis edildi.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

İsrail düzenlediği hava saldırısı ile Gazze Şeridi’nin güneyindeki Rahat ile Beyt Lahya'yı vurdu. Saldırılarda Kolaylık'da bulunan bir emniyet, Beyt Lahya kentinde bir tarım arazisi kasıt alındı.

Hücum sonucu Kolaylık'taki karakol iyice yıkılırken Beyt Lahya'daki tarım arazisinde çıkan yangında büyük hasar meydana geldi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne karşın hava saldırıları gece gündüz sürekli devam ederken, saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Filistin Sıhhat Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında can kaybının 28'si çocuk, 15'i kadın edinmek üzere 109'a yükseldiğini, 621 kişinin de yaralandığını açıkladı.

SOKAK ÜZERİNDEKİ SİVİLLERİ VURDULAR

İsrail, Gazze Şeridi'nde sivilleri kasıt almaya devam ediyor. Gazze'nin güneyinde bulunan Sabra Mahallesi'ndeki Al Thalatiny Caddesi üzerinde İsrail tarafından daha önce vurulan bir noktada yaralılara yardım eden sivilleri insansız hava aracı (İHA) ile vurdu.

Filistinli kaynaklar saldırılar sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin yaralandığını aktardı. İsrail'in sivilleri amaç aldığı atak anı hatıra çevrede bulunan vatandaşlar tarafından cep telefonu ile anbean kayıt altına alındı.

MILLI İSLAM BANKASI AMAÇ ALINDI

İsrail, Gazze Şeridi'ne karşın saldırılarını sürdürürken dün Milli İslam Bankası'nın Bureyc Sığınmacı Kampı'nda bulunan şubesini kasıt almıştı. Hava saldırısında yerle bir edilen binanın enkazı görüntülendi. Saldırılar sebebiyle kullanılamaz ülkü gelen binadaki faaliyetler ise diğer bankalara yönlendirildi.

BİR ÜLKE DAHA UÇUŞLARI DURDURDU

Polonya milli havayolu şirketi LOT, Tel Aviv uçuşlarını bugünden itibaren askıya aldığını açıkladı. Şirket, laf konusu kararın alınmasında son günlerde İsrail ve Gazze Şeridi’nde yaşanan olayları gösterdi.

LOT Basın Sözcüsü Krzysztof Moczulski, “Bugünkü uçuş dahil Tel Aviv’e gerçekleştirilecek tüm uçuşlarımızı askıya aldık. Uçuşların tekrar açılması İsrail’deki durumun gidişatına emrindeki. Her seferinde güvenlik analizi yapıp kararlarımızı bu doğrultuda alacağız. Oysa önümüzdeki birkaç gün içerisinde Tel Aviv’e uçmayacağımızı varsayıyorum” ifadelerini kullandı.

LOT, haftada 3 kere Varşova-Tel Aviv seferi düzenliyordu. Daha önce de British Airways, Virgin Atlantic, Iberia, United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines firmaları Tel Aviv uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ PAZAR GÜNÜ TOPLANACAK

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze’deki durumu yine görüşürüz toplanacak” dedi.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’DERI ÇAĞRI

Birleşik Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bayram ruhuna olan saygımdan nedeniyle, Gazze ve İsrail’deki düşmanlıkların anında hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla günahsız sivil öldü. Bu çatışma oysa tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır” dedi.

ABD, 120 PERSONELİNİ İSRAİL’DEN TAHLİYE ETTİ

ABD Savunma Bakanlığı göre yapılan açıklamada, bölgede aralıksız şiddet olayları sebebiyle tedbir olarak, ABD Hava Kuvvetlerine ait C-17 nakliye uçağı ile takriben 120 personelini İsrail’den tahliye ettiği kaydedildi

ABD, VATANTAŞLARINI UYARDI

ABD, aralıksız çatışmalar nedeni vatandaşlarını İsrail’e gezi etmemeleri konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile Hamas arasında aralıksız güç çatışmalar sebebiyle İsrail, Batı Şeria ve Gazze için Yolculuk Uyarısı seviyesinin yükseltildiği belirtildi. Korona virüs (Covid-19) vakalarında yaşanan azalma sonucu “Seviye 2’ye” düşürülen Seyahat Uyarısı’nın, “Seviye 3’e” yükseltildiğini gösteren Bakanlık, “Roketler Gazze çevresini ve Kudüs dahil, güney ve orta İsrail’deki bölgeleri etkilemeye devam ediyor. İsrail genelinde protesto ve güç olaylarında belirgin bir çoğalma yaşandı. Son baskı olayları arasında vandalizm, taş fırlatma, araçların yakılması ve yoldan geçenlere saldırılar yer alıyor. Protestolar ve güç, yaklaşık olarak hiçbir uyarı olmadan meydana gelmeye devam edebilir” ifadelerini kullandı.

BATI ŞERİA'DA GAZZE'YE YARDIM PROTESTOLARI

Batı Şeria’nın Nablus, Embriyo, El-Halil, Tulkarim ve Kalkilya'da Gazze'ye yardim protestoları için Filistinliler sokaklara döküldü. Bazı şehirlerde insanlar araçları ile konvoylar oluştururken, bazılarında ise meydanlarda İsrail karşıtı ve Gazze'ye destek sloganları attılar. El Halil’de ise Filistinli protestocular ile İsrail polisi aralarında çatışma çıktı.

“İSRAİL'İN BU HUKUK TANIMAZ TAVRININ SON BULMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara harekatı başlatmasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Altun, “İsrail, katliamlarına ve terör eylemlerine sürekli bir şekilde devam ediyor. İşgalci İsrail, senelerdir hukuksuz bir şekilde her türlü insan hakkını ayaklar altına alarak abluka altında tuttuğu Gazze'ye şu anda de kara operasyonu başlatıyor. Filistin için milletlerarası her platformda mücadele etmeye devam edeceğiz. İsrail'in bu hukuk tanımaz tavrının son bulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Mücadelemiz Filistin tam anlamıyla özgürlüğüne kavuşana dek sürecektir. Bu hukuksuzluk ve işgal derhal son bulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail'in Gazze'ye karşın saldırıları, yeni katliamların habercisidir. İsrail'in hukuk dışı ve işgalci tavrına karşı bütün dünyayı hemen yükümlülük almaya ağırlama ediyoruz. Türkiye Filistin halkının yanına olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Israil-katliama-hazirlaniyor-ABD-120-personelini-Israil-den-tahliye-etti/250353