Tribeca Shipping liman cerrahına katlandırılan iddiaya göre, tankerler Karadeniz'den ufalamak için bayağıdan iki kat fazla olarak 13 gündür bekliyor. Geri dönebilen gemiler vasati 15 gün bölgede beklemek zorunda kalıyor. Gemilerin bekleme sebebi ise Türkiye'nin Eylül 2018'de getirdiği yeni geçiş kaideleri olduğu iddia ediliyor. Kuyruktaki tankerlerin Akdeniz'deki limanlara takribî 40 milyon varil petrol götüreceği kaydolunuyor . Günlük küresel tüketim ise takribî 90 milyon varil.

1

YENİ TERTİP ETMEYLE RASTGELE GEÇİŞ YAPILAMIYOR

Eriştirme ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Türk boğazlarından geçişlerle alakalı tehlikelerin çoğalması ve güvenlik sebebiyle yeni kaideler getirilmişti. Kaptanlar Boğazlar'a 3.2 kilometre kala gemisindeki güvenlik ve teknik teçhizatını kapsayan listeyi Liman başkanlıklarına İstanbul ve Çanakkale bildirmesi gerekiyor. 300 metreden uzun yolcu ve konteyner gemileri Boğazlar'a girmeden en az 10 gün evvel bilgi vermesi gerekiyor. Rastgele geçiş yapılamıyor. Eriştirme Bakanlığı deniz ve boğazların trafik seyrini izlemek ve idaremek emeliyle yerli ve ulusal yazılımları da evvelki sene devreye sokmuştu.

2

LPG YÜKLÜ GEMİLER

Yapılan ilave madde ile LPG yüklü 150 metre üzerindeki gemilerin boğazlardan geçişleri gündüz, rehber kaptanlı, römorkör eşliğinde yapması koşuluna bağlandı. Boyları 150-200 metre arası olan LPG gemilerinin en az 60 ton sürükleyen, 200 metre üzerinde olan gemilerin ise en az 90 ton sürükleyebilen römorkörlerin eşliğinde geçebilmesi kaideyi getirildi. Nükleer eforla çalışan ya da nükleer atık taşıyan gemilerin geçiş koşulları da denizdeki akıntı bilgileri göz önünde bulundurularak tek güzergahlı olarak yapılacak.

3

Amerika Birleşik Devletleri AKTİFLİĞİNİ ARTTIRDI

Uzmanlara göre, Karadeniz'de tanker trafiğinde çoğalan birikime yurtdışı ve diplomatik etraflar hassasiyet dinliyor. Cebelitarık ve Süveyş'ten başka Ege ve Karadeniz'de Amerika Birleşik Devletleri ile İngiltere'nin tatbikat ve öteki uygulamaları strese neden oluyor. Amerika Birleşik Devletleri, Akdeniz'de 'koruma' ismi altında askeri faalliklerini çoğaldırmış vaziyette. Türkiye'nin Boğazlar girişinde 'sıkılaştırma' uygulaması Amerika Birleşik Devletlerinin başlattığı aktifliğin bileşeni olması bakımını denetleniyor. DHA