CHP heyetinin Kilis raporunda, ziyaret ettikleri Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ın sarf ettiği belirtilen,“Bu füzelerin düşüyor olması eleştiriliyor, tabii ki düşecek havada mı kalacak yerçekimi var” açıklamasına dikkat çekti.

Raporda, “Vali, tedbirler almaya katkı sunduklarını, halkı anonslarla bilgilendirdiklerini, kendilerinden kaynaklı bir sıkıntı olmadığını ancak kendisinin ‘süpermen’ olmadığını, roketleri havada yakalayamayacağını aktarmıştır” diye yazıldı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ​Başkanlığında​ki, milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Dursun Çiçek, Murat Bakan ve Ahmet Akın’dan oluşan CHP heyeti, Kilis’te yaptıkları incelemeler sonucunda bir rapor yayımladı.

Raporda, Kilis Valiliği ziyareti sırasında, Vali Süleyman Tapsız’ın heyetle yaptığı görüşmede söylediği belirtilen, bazı dikkat çekici açıklamalar da yer aldı. Raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Sınırda ÖSO, İŞID ve YPG hakimiyetinin günlük olarak değiştiğini, yüz ölçümü en küçük bölgede süren çatışmalarda her gün köy bazında ele geçirmelerin yaşandığı bilgisi verilmiştir. Orada yaşanan patlamaların burada gibi hissedildiği, düşen roketlerden yöre halkının tedirgin olduğu bilgilerini aktaran Tapsız, konunun bir Milli Güvenlik meselesi olduğunu, kendisini ve ailesinin de can güvenliği bulunmadığını, kendisinin bölgede yürütülen hükümet politikalarını uygulamakla ve verilen talimatları yerine getirmekle yükümlü olduğunu, çözümün kendisinde olmadığını birkaç kez vurgulamıştır. Açık sınır kapısına ‘hayır’ diyemeyeceğini ifade etmiştir. Heyetimizin ziyaretinden bir gün önce bölgeye ziyaret gerçekleştiren Genel Kurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a da aynı bilgileri, bize aktardığı gibi aktardığını dile getirmiştir. ‘Konu savaşın bitmesi. Hepimiz bunu isteriz. Politika bizim işimiz değil’ diyerek halkın gazete okumadığını, yerel TV olmadığını bu nedenle de STK ve partileri özellikle ağırladıklarını ve gocunmadan aynı bilgileri aktardıklarını dile getirmiştir. Tüm bu bilgileri bizimle paylaşan Vali, değerlendirmelerinin arasında ‘Bu füzelerin düşüyor olması eleştiriliyor tabii ki düşecek havada mı kalacak yerçekimi var’ gibi bir espri yaparak ölümlerin ve yaralanmaların olduğu gün bile olayın ciddiyetinin farkında olmayan kanıksamış bir tavır içine girmiştir.”