Araçların yerle tek bağlantı noktası olan lastikler; önce sürücü ve gezgin güvenliği, daha sonra da sürüş konforu ve öyle tabii yakıt tasarrufu bakımından son derece manâlı olan parçalar.

Bu doğrultuda, içten lastik seçimi ne kadar önemliyse, seçilen lastiklerin sağlam ve kullanılabilir olması da en düşük böylece önem teşkil ediyor.

 Diğer bir deyişle, sürücülerin kullandıkları lastiklerin ortalama ömrünü, ve bu ömre etki eden esas faktörleri bilmesi manâlı. Peki lastiklerin ömrüne tesir eden bu esas faktörler neler? Bu sorunun cevabını, yazının geri kalanında bulmanız muhtemel.

İşte lastik ömrü üzerinde etkisi olan 5 etken:

1- Lastiklere Binen Siklet

Kimi araçlar özel olarak tartı taşımak için tasarlanıyor, kimileri ise yalnızca gezgin taşıyor olsa da, kuşkusuz her aracın lastiklerine binen kesin bir arz “siklet” var, ve bu yükün lastik ömrü üstünde bir etkisi bulunuyor. İster iş makinesi, ister otomobil lastiği olsun, lastikler ahenkli olarak en fazla önem limitlerinde kullanılırsa, tatbik ömürleri daha çabuk doluyor.

2- Araç Tatbik Şekli

Burada, varsayım edilebileceği gibi meslek birazcık sürücülere düşüyor. Şöyle fakat, aracın sert hareketlerle kullanılması, virajların hızlı bir şekilde alınması, ani kalkış ve frenler, fazla hız, lastiklerin ömrünü kısaltıyor. Sert ve agresif araç göstermek şoför ve yolcu güvenliği için de öğüt edilen bir girişim olmadığından, sürücülere daima tedbirli, tehlike almadan ve fazla hız yapmadan vasıta kullanmalarını tavsiye ederiz.

3- Lastik Bakımı

Araçlar gibi, lastiklerin de bakıma ihtiyacı var. Bakımı gerektiği şekilde yapılmayan lastikler, daha fazla zarar ve aşınmaya maruz kalır, bu da ömürlerini kısaltır, aynı zamanda sürücü ve gezgin güvenliğini de tehlikeye atar.

4- Hava/Çevre Koşulları

Aracın kullanıldığı bölgedeki hava ve çevre koşulları, lastik ömrünü doğrudan doğruya etkileyen bir diğer etken. Hava ve yol sıcaklığının yüksek olduğu bölgelerde, lastikler doğal bir şekilde daha pozitif ısınır. Lastiklerin pozitif ısınması da, kolay aşınmalara, taban bölgesinde parça kopmasına sebebiyet verebileceği için, lastik ömrüne olumsuz tesir eder.

5- Aracın Kullanıldığı Yol

Aracınızı ne tip bir yolda kullandığınız, lastik ömrünü etkileyen faktörlerden bir diğeri. Yol yapımında kullanılan araç gereç de, yolun ne derecede pürüzlü olduğu da bu konuda kayda değer. Örneğin ahenkli olarak pürüzlü, taşlı bir yolda kullanılan lastiklerin kullanım ömrü, düz yolda kullanılanlara oranla önemli ölçüde azalmaktadır.

Eğer aracınızla düzenli dirençli, uzun ömürlü lastik modellerini araştırmak isterseniz, Türkiye’nin lastik mağazası Lastik Borsası’nın online kataloğuna göz atabilir, dünyaca meşhur markaların birbirinden nitelikli ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Lastigin-omrunu-etkileyen-5-faktor/251879