Mardin’de çiftçilik yapan Fahri Yıldız kendisine ait 15 dönüm arazide mısır ekimine alternatif olarak lavanta ekimine yöneldi. Çiftlik Sahibi Yıldız, lavanta doğruca hem elektrik, gübre, tohum ve ilaç gibi girdi maliyetlerinden kurtulduğunu, keza de gelirini büyük oranda artırdığını belirtti.

Mardin'de Dicle Elektrik Bereketli Tarım Hikayeleri’nin bu kez konusu Mezopotamya’nın bereketli topraklarına konut sahipliği yapan çiftçi Fahri Yıldız oldu.

Artuklu ilçesine bağlı Küçükköy’de kendisine ait geniş arazilerde çifçilik yapan Yıldız, Türk Kızılay Toplum Merkezleri ve İl Tarım Müdürlüğü göre 2018 yılında başlatılan ‘Türk Kızılay Geçimini Sağlama Kaynağını Geliştirme Programı Tarımda İstihdam’ projesi kapsamında aldığı destekle kendisine ait 15 dönüm arazide lavanta yetiştiriciliği yapıyor.

Lavanta tarımına beş dönümle başladığını bildiren Yıldız, az kalsın hiç masrafı olmadığını ve gelirinin de yüksek olduğunu gördükten daha sonra yıldan yıla lavanta ekim alanını artırdığını söyledi.

“ELEKTRİK, GÜBRE, TOHUM VE İLAÇ MASRAFI DEĞIL”

Daha önce mısır ekimi yaptığı dönemde fazla artı sulama gerektiği için suyu yer altından motorla çektiğini anlatan Yıldız, bunun da büyük bir enerji maliyeti oluşturduğunu açıklama etti.

Yıldız lavantanın sulandırma ihtiyacının fazla az olmasının yanı sıra gübre, ilaç ve tohum giderlerinin de olmadığını dile getirdi. Ekilen fidenin 15 sene toprakta kaldığını söyleyen Yıldız, ilk sene fidenin gelişmesi için sadece 2 defa damlama yöntemiyle suladığını, onun dışarıya mevsimin fazla verimsiz geçmemesi durumunda bitkinin suya ihtiyacı olmadığını kaydetti.

YÜZDE 80 KÂR MARJI

Çiftlik Sahibi Fahri Yıldız aromatik bir bitki olan lavantanın kozmetik, hap ve temizlik maddesi sektörlerinde kullanılan kıymetli bir hammadde kaynağı olduğuna dikkat çekerek buğday ve mısıra kadar yüzde 80 oranında daha iyi kâr marjı olduğunu söyledi.

Yıldız, “Darı ve buğdayın aksine bu bitkinin hiçbir masrafı değil. Gübre ve hap istemiyor. Lavantayı tek sefer ektik ve bu 15 sene her tarafında yerde kalacak. 5 dönümden takriben 10 bine yakın demet lavantayı Ispartalı bir girişimciye sattım. Lavantanın kurutulmuş haliyle satılması durumunda karı yüzde 100 oluyor. Verimi ve karı iyi olduğu için her yıl lavanta ektiğim dönüm miktarını artıracağım” dedi.

PAMUK EKİMİ YERİNE YEM BEZELYESİ VE YONCA ÖNERİSİ

Yıldız, bölgede mısırda olduğu gibi sulandırma ihtiyacı fazla olan pamukta da girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu belirterek alternatif olarak yem bezelyesi ve yonca ekimini önerdi. Kendisinin de önümüzdeki yıl bu iki bitkiyi ekeceğini gösteren Yıldız, şu bilgileri verdi:

“Kasım ayında ekilip, nisan ayı ortalarında hasat edilebiliyor. Dönüm başına bir ton kuru ot elde edilebilecek bir ürün. Kilogram fiyatı 1 liradan müşteri bulabilen yem bezelyesinin dönüm başına maliyeti sadece 15 lira.100 dönümde maliyet 15 bin lira olurken, getirisi 75-85 bin lira arasında. 50 dönümlük alanda yaptığımız yem bezelyesi ekim denemesinin sonuçları ümit vericiydi. Keza daha eksik maliyetli olan yonca bitkisinin de yetiştirilmesinin ülkedeki yem açığının giderilmesi ve sürdürülebilir bir tarım için seçim edilmesi gereken ürünler olduğunu düşünüyorum.” 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE UĞRAŞ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM GEREKİYOR”

Mardinli çiftçi Fahri Yıldız’ı köyünde ziyaret eden Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkın, bölgede mısır ve pamuğa alternatif yapılan lavanta tarımının yaygınlaşmasının ümitli olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir tarım uygulamaları iklim değişikliği ve kuraklıkla uğraş zarfında da ele alınmalıdır.

Su ve enerji kaynaklarının eksik tüketildiği çevreci tarım, dünyanın geleceği için yaşamsal tartma taşıyor. Çünkü çalışmalar su kaynaklarının takriben yüzde 70’inin tarımsal sulamada kullanıldığını gösteriyor. Üstelik alternatif bitkilerin çiftçiye sağladığı gelir de . Şirketimiz bünyesindeki tarımsal sulandırma uzmanları göre iyi tarıma yönelen çiftçilerin arazilerinde kuracakları enerji tesisatlarıyla ilgili her türlü desteği vermeye hazırız” açıklamasında bulundu.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Lavanta-ekti-kara-gecti-elektrik-faturasindan-kurtuldu/249946