1 Mayıs'ta Devlete Ait Gazete'de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik gereği kripto borsacılara 10 gün zaman verildi.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, 1 Mayıs'ta Devlete Ait Gazete'de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik'le MASAK yükümlüleri arasına eklenmişti. Bu kapsamda MASAK, internet sitesinden, kripto hizmet sağlayıcılara ilişkin kılavuz yayımladı.
Buna tarafından, kripto varlık hizmet sağlayıcıların emrindeki oldukları yükümlülükler, müşterinin tanınması, kesin olmayan işlem bildirimi, data ve doküman verme, sürekli veri verme ile muhafaza ve takdim olarak belirlendi.

"Müşterinin tanınması yükümlülüğü" kapsamında müşterilere yönelik "kimlik tespiti" yapılacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bu platformlardan hizmet alacak kullanıcılar arasında kontrat yapılması başlıca olduğundan, kimliğe ilişkin bilgilerin alınması ve bu bilgilerin doğruluğunun onay edilmesi suretiyle anlaşma yapılan kullanıcılar ve bu kullanıcıların namına ya da hesabına hareket edenlerin kimliğinin tespit edilmesi siklet taşıyor.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, aralıksız iş ilişkisi tesisi dışarıya da güvenilmez işlem bildirimini gerektiren durumlarda miktar gözetmeden, daha önce elde edilen müşteri kimlik bilgilerinin yeterliliği ve doğruluğu konusunda tereddüd olduğunda tutar gözetmeden, operasyon tutarı ya da birbiriyle benzer ansızın fazla işlemin toplam tutarı 75 bin lira ya da üstünde olduğunda, kimlik tespiti yerine getirmek zorunda olacak. Kimlik tespitinin, iş ilişkisi tesisinden veya işlem yapılmadan önce tamamlanması gerekecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileri ile yüz yüze gelmediği durumlarda, kurye ve dış destek birimleri (yardım hizmeti kuruluşları) aracılığıyla kimlik tespit yükümlülükleri yerine getirilebilecek.

10 GÜN VAKIT

"Değişken işlem bildirim yükümlülüğü", tüzel birey yükümlünün kanuni temsilcileri tarafından yerine getirilecek. Bu kişiler şüpheli olabilecek işlemler hakkında, yetki ve imkanları ölçüsünde araştırma yaparak edinilen data ve bulguları değer biçmek ve belirsiz olduğuna karar verdiği işlemleri MASAK'a bildirmekle sorumluluk sahibi olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcısı tüzel kişinin kanuni temsilcisi göre "Elektronik Ortamda Şüpheli İşlem Bildirimi Vaat Formu" düzenlenerek ıslak imzalı olarak MASAK'a iletilecek. Kesin Olmayan işlemler, şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç 10 iş günü içinde, gecikmesinde sakınca yer alan hallerde ise anında bildirilecek.

"Bilgi ve doküman verme yükümlülüğü" kapsamında bu şirketler, Başkanlık ve teftiş elemanları kadar istenilecek her türlü veri, evrak ve bunlara ilişkin kayıtları, bu kayıtlara erişimi karşılamak için gerekli bütün bilgi ve şifreleri bütün ve doğru olarak vermekle sorumluluk sahibi olacak. "Aralıksız veri verme yükümlülüğü" zarfında da kripto varlık hizmet sağlayıcılar kadar Define ve Maliye Bakanlığınca belirlenen yöntem ve esaslar zarfında devamlı veri verilmesi zorunlu olacak. Yükümlüler, taraf oldukları veya aracılık ettikleri işlemlerden, Bakanlıkça belirlenecek tutarı aşanları Başkanlığa bildirecek.

"Muhafaza ve takdim yükümlülüğü" zarfında da yükümlülüklere ve işlemlerine ilişkin her türlü ortamdaki doküman düzenleme tarihinden, defter ve kayıtları son kayıt tarihinden, kimlik tespitine ilişkin belgeler ise son işlem tarihinden itibaren 8 sene süreyle muhafaza edilecek ve istenmesi halinde yetkililere verilecek.

PARA CEZASI UYGULANACAK

Rehberde, sorumlu şirketlere yönelik yaptırımlar konusunda da bilgi verildi. Buna kadar, yapılan denetimler soncunda belirlenen yükümlülüklerin ihlal edildiğinin tespiti halinde, MASAK göre ilgili kanunda belirlenen miktarlarda ve işlem başına yönetimsel para cezası verilecek. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden yılda aynı neviden bir zorunluluk ihlali olması durumunda bu hadler iki kat olarak uygulanacak. Tek bir ihlal için verilecek para cezaları, müşterinin tanınması yükümlülüğü ile aralıksız data verme yükümlülüğünün ihlalinde 30 bin lira, güvenilmez operasyon bildirimi yükümlülüğünün ihlalinde 50 bin lira olarak uygulanacak. İlgili kanuna kadar, veri ve belge verme ile muhafaza ve takdim yükümlülüklerinin ihlali halinde bir yıldan üç yıla değin hapis ve 5 bin güne değin adli para cezası da verilebilecek.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/MASAK-dan-kripto-paracilara-10-gun-sure/249971