Meme Küçültme Ameliyatı: Nedenleri ve Avantajları

Meme Küçültme operasyonu kadınların meme büyüklüğü sorununu çözümleyen ve bu durumdan kaynaklanan sıkıntıları gideren bir işlemdir. Memenin olması gereken boyuttan büyük olması kötü bir görsellik yaratırken kişi hem yaşlı ve kilolu görünmekte hem de sırt ağrısı, omuz ağrısı, terleme, rahat hareket edememe gibi çeşitli sorunlar yaşamaktadır. Meme Küçültme ameliyatı ile orantılı ve ideal meme boyutuna kavuşarak kişi daha özgüvenli ve sağlıklı hale gelmektedir.

Meme Küçültme Nedir?

Memenin ideal boyuttan büyük olması yaşlanma, aşırı kilo alma, ırsi, hormonsal rahatsızlıklar, hamilelik, emzirme gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Meme büyüklüğü sorunu olanlar vücut aşağıya doğru çektiğinden dolayı zamanla duruş bozuklukları, kamburluk, sırt ağrısı, bel ağrısı gibi sorunlar yaşarlar. İstedikleri kıyafetleri giyemezler. Rahat hareket edemez, meme bölgesinde terlemeden kaynaklı pişik oluşumu gibi durumlar yaşarlar. Meme Küçültme memenin fazla kısmının (yağ, meme dokusu, deri) alınarak memenin ideal boyuta getirilmesidir. Meme Küçültme ameliyatı sonrasında dik, orantılı, şekilli, ideal memelere kavuşarak daha güzel ve çekici görünmek mümkündür.

İdeal Meme Boyutu Nasıldır?

İdeal meme boyutu her kişide farklı ölçüdedir. İdeal meme boyu belirlenirken kişinin boyu, yaşı, kilosu, göğüs kafesi şekli incelenir. Memenin meme alt çizgisini aşmaması da önemli bir kıstastır. Meme Protezi seçilirken memenin doğal görünmesi, vücut ölçüleriyle uyum içinde olmasına dikkat edilirken hastanın istekleri de göz önünde bulundurularak ortak bir kararla kişiye özel bir boyut ve şekil belirlenir. 

Meme Küçültme Kimlere Yapılır?

Meme Küçültme Ameliyatı için vücut gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Hamile olmamak, emzirme dönemini en az 6 ay önce tamamlamış olmak, kronik ya da alerjik bir rahatsızlık taşımamak gerekir. Kişinin vücut kitle endeksinin 30’un altında olması ve obez olmamak da Meme Küçültme ameliyatı olma şartları arasındadır.

Meme Küçültme Nasıl Yapılır?

Meme Küçültme ameliyatı 3-4 saat aralığında sürmektedir. Genel anestezi altında hastane ortamında yapılmaktadır. Her meme yapısı farklı ve yapılacak işlemler değişken olduğu için farklı uygulama teknikleriyle gerçekleştirilmektedir. Bu teknikler kesinin açıldığı yer ve işlemin içeriğine göre şu şekildedir:

* Lolipop Tekniği: Sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Kesi izinin lolipopa benzerliğinden dolayı bu ismi almıştır. Kesi, meme başı etrafında tam tur ve meme başından aşağıya doğru dik çizgi halindedir.

* Donut Tekniği: Meme başı etrafında tam tur kesi izi açılarak yapılan tekniktir.

* Ters T (Çapa) Tekniği: Kesi meme başı etrafında tam tur, aşağıya doğru dik bir çizgi ve altta yatay bir çizgi halinde açılır. Bu teknik aşırı büyük memelerde başarıyla uygulanmaktadır.

Meme Küçültme ameliyatı öncesinde hastaya ayakta göğüs bölgesine çizim yapılır. Kesi yeri, hangi kısımların alınacağı, meme başının nerede oluşacağı gibi ayrıntılar cilde işaretlenerek planlanır. Ameliyatta kişinin ihtiyacına göre fazla meme dokusu, fazla yağ dokusu, fazla deri alınır. Meme ucunun yeri değiştirilir. Dikiş atılarak işlem tamamlanır.

Meme Küçültme Hangi Faydaları Sağlar?

Meme Küçültme ameliyatı şu faydaları sağlamaktadır:

* Kişi orantılı, dik, kalkık, vücuduyla uyumlu memelere kavuşur.

* Meme büyüklüğünden kaynaklanan sağlık sorunları (sırt - bel - omuz ağrısı, duruş bozuklukları, kamburluk) sona erer. Terleme, pişik, mantar oluşumu gibi sorunlardan kurtulunur.

* Kişinin hareket yeteneği artar. Koşma, kol hareketlerinde rahatlık, spor yapma gibi faaliyetlerde kolaylık sağlanır.

* İstenen giysi giyilebilir. Yaşlı ve şişman görünüm yerini genç ve formda bir görünüme bırakır.

* Karşı cinsle ilişkide özgüven yükselir, daha rahat olunur.

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Kişi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Meme Küçültme sonrası 1-2 haftalık bir süre içerisinde iyileşme sağlanmaktadır. Ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalmak gerekir. Uygulama sırasında takılan drenler 1-2 gün sonra çıkartılır. Meme bölgesinde şişlik, ödem, morarma gibi etkiler görülebilir. Korseli sütyen kullanımı zorunludur. Eriyen dikiş kullanıldığı için dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Meme Küçültme sonrası memenin istenen şekle ulaşması 6 aylık bir sürenin sonunda gerçekleşmektedir.

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Meme Küçültme ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

* Taburcu olduktan sonra evde istirahat edilmelidir. Meme bölgesi darbelerden korunmalı, yorucu faaliyetlerde bulunulmamalıdır.

* Ağrı, şişlik, ödem gibi etkilere karşı doktor onayıyla ağrı kesici, buz kompres uygulanmalıdır.

* Sıcak banyo yapılmamalı, hamam, sauna gibi buharlı ve yüksek ısılı yerlerden uzak durulmalıdır.

* Havuza, denize girilmemelidir.

* Ameliyat alanı kaşınmamalı, ovuşturulmamalı, masaj yapılmamalıdır.

Meme Küçültme Kalıcı Bir İşlem Midir?

Meme Küçültme sonrası kişinin ameliyata girdiği kiloyu koruması ve hamilelik planı varsa Meme Küçültme ameliyatı öncesinde bu planı gerçekleştirmesi önerilir. Meme Küçültme sonrasında aşırı kilo almak, emzirme yapmak meme boyutunu yeniden büyütülebilir. Bu nedenle kilo kontrolüne dikkat edilmelidir. Eğer ameliyat sonrası bu nedenlerden kaynaklı memede büyüme olursa yeniden ameliyat yapılarak Meme Küçültme yapılabilir.

Meme Küçültme Sonrası Ağrı Olur Mu?

Meme Küçültme ameliyatı sonrasında ağrı hissedilmesi olağandır. İlk günler bu ağrı daha yoğun hissedilirken 3-4 gün içerisinde azalmaktadır. Bu süreçte ağrı kesici kullanmak ve soğuk kompres uygulamak ağrıyı ortadan kaldırmaktadır.

Meme Küçültmenin Riskleri Var Mıdır?

Meme Küçülme ameliyatı her operasyon gibi risk içermektedir. Bu ameliyatta risklerin ortadan kaldırılması uygulamanın deneyimli plastik cerrah tarafından yapılmasıyla mümkün olmaktadır. Meme Küçültme sonrasında görsel olarak olumsuz sonuçlar ve sağlık sorunları yaşamamak adına ameliyat mutlaka deneyimli Plastik Cerrah tarafından hastane ortamında uygulanmalıdır.

Meme Küçültme Sonrası İz Kalır Mı?

Meme Küçültme ameliyatı izi iç çamaşırı bölgesinde oluşmaktadır. Meme başı çevresi ve alt kısımda ameliyat tekniğine göre T, L, I şekillerinde kesi izi kalmaktadır. Bu iz metabolizma özelliklerine göre kimi kişilerde zamanla silikleşirken kimi kişilerde daha belirgin kalmaktadır. Kesi izinden rahatsızlık duyan kişilere ilerleyen süreçte lazerle iz silme işlemi yapılarak kesi izinden kurtulması sağlanabilir.

Meme Küçültme İle Kaç Beden Küçülme Olur?

Meme Küçültme ile kaç beden küçülme olacağı, kaç seansta tamamlanacağı memenin büyüklüğüne ve yoğunluğuna göre değişmektedir. Çok büyük memelerde tek seansta 2 beden küçülme yapılmaktadır. Daha fazla küçültme ihtiyacı 2. seans ameliyatta tamamlanır. Meme yoğunluğu aşırı olmayan kişilerde ise ameliyat tek seansta 2 bedene kadar küçültme yapılarak tamamlanmaktadır.

Meme Küçültme Sonrası Korseli Sütyen Neden Zorunludur?

Meme Küçültme ameliyatı sonrasında korseli sütyenin 1 ay düzenli olarak kullanılması gerekir. Özel olarak üretilmiş korseli sütyen oldukça rahat bir malzemedir. Memenin şeklini oluşturmasını sağlar ve meme bölgesini korur. Ayrıca şişliğin inmesinde de işlevseldir.

Meme Küçültme Sonrası Emzirme Yapılabilir Mi?

Meme Küçültme sonrasında emzirme yapılıp yapılamayacağı memenin ne kadar küçültüleceğine göre değişmektedir. Aşırı büyük memeler küçültülürken süt kanalları etkilenebilir. Kişi muayene olurken böyle bir durumun oluşup oluşmayacağı doktor tarafından tespit edilerek bilgilendirme yapılır. Her halükarda emzirme süreçlerini tamamladıktan sonra Meme Küçültme ameliyatının yapılması tavsiye edilmektedir.

Meme Küçültme Fiyatları Pahalı Mıdır?

Meme Küçültme kadınların günlük yaşamlarında konfor ve rahatlık sağlamaktadır. Yarattığı fayda ve sağlık sorunlarına oluşturduğu çözüm düşünüldüğünde Meme Küçültme pahalı bir ameliyat değildir. Meme Küçültme fiyatları uygulanan teknik, doktorun deneyimi, kullanılan malzeme kalitesi, ameliyat yapılacak hastane gibi pek çok faktöre göre belirlenmektedir. Ayrıntılı ve en doğru bilgiyi muayene sonrasında edinmek mümkündür.

Op. Dr. Leyla Arvas

Web Site: https://www.memeestetigi.org/

Facebook  :@drleylaarvas

Instagram :@drleylaarvas

YouTube: LeylaArvas