Dolar/TL kuru, bayram tatili sebebiyle yurtiçi piyasaların kapalı olduğu işlem gününün ilk bölümünde 8.49'un üzerini test etti.

Türk Lirası, bayram tatili sebebiyle yurtiçi piyasaların kapalı olduğu işlem gününün ilk bölümünde olumsuz ayrışma gösterdi.

Amerika’da enflasyonun beklenenin çok üzerinde gelmesi dolarda yükselişe niçin oldu. Çarşamba günü 8.4498 TL’yi gören dolar perşembe günü 8.49’u da geçti. Euro/TL ise 10.2629 seviyesinde.

ABD’de tüketici enflasyonu nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 artma kaydetti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 4,2 seviyesinde gerçekleşti. Alıcı fiyatları artışının yüzde 0,2; gıda ve enerji hariç fiyat artışının ise yüzde 0,3 seviyesinde gelmesi bekleniyordu.

Türkiye'nin risk primi 416 baz puandan operasyon fark etti.

Enflasyon neden etkiliyor?

Enflasyonda çabuk yükselişin Amerikan Merkez Bankası’nın pandemide uygulamaya koyduğu gevşek para politikasından beklenenden erken vazgeçmesine yol açacağı düşünülüyor. Gevşek para politikasının sona ermesi, doların öteki para birimleri aleyhinde layık kazanmasına yol açacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 

 

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Piyasalar-yangin-yeri-Dolar-8-50-e-dayandi/250325