Şirketin hisseleri senelerdir stabil bu arada, ne hikmetse, son dönemde ani yükselişler yaşıyor. Sonradan ansızın bire kayıplar oluyor.

Istek Güngör'ün yazısından seçme parça

Önceki akşam Anapara Piyasası Kurulu'nun (SPK) bültenini görenleriniz olmuştur. Vakıf Finansal Kiralama Şirketi'nde 22 Nisan ile 4 Mayıs arasındaki süreçte yapılan işlemlerle ilgili 20 birey ve 5 şirkete 6 ay geçici operasyon yasağı uygulandı. Kanunun 107/1 maddesine atıfta bulundu.

Ne diyor o madde?

Madde, piyasa dolandırıcılığını anlatıyor. Sermaye piyasası araçlarının fiyatları, fiyat değişimleri, arz ve taleplerine ilişkin olarak hatalı veya aldatıcı intiba uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, dikte iptal edenler hakkında 3 yıldan 5 yıla dek hapis ve beş bin günden on bin güne dek adli para cezası verileceği anlatılıyor. Altı günde yüzde 58 kazandılar! SPK işlem yapanların hepsini yakaladı

Diyebilirsiniz ama, SPK birincil kere mı birilerini yakalıyor?

Haklısınız. Fakat bu defa garip ilişkiler ağı var ortada...

Başta Vakıf Mali Kiralama hisselerinde yaşananları kısaca aktarayım. Şirketin hisseleri senelerdir stabil bu arada, ne hikmetse, son dönemde ani yükselişler yaşıyor. Sonradan aniden bire kayıplar oluyor. Tabii, hareketler SPK'nın da dikkatini çekiyor. Sonuçta 20 kişi ve 5 şirket saptama ediliyor.

Peki kimler bunlar?

Yarız Danışmanlık İnşaat, Classic Cars Motorlu Taşıtlar, Yakın Madencilik, Alfadağ Madencilik, Baş Taş İnşaat, Enis Bulut, Muhammed Yarız, Osman Türker, Kerem Dağıtıcı, Ömer Bedir Çetinel, Ceyhan Semiz, Batuhan Güleç, Hüseyin Semiz, Ateş Bölükbaşı, Gülşah Bal, Tülay Demirci, Yusuf Semiz, İlker Bölükbaşı, Sercan Aslan, Hüseyin Baş, Kamil Güleç, Adnan Başdemir, Osman Baş, Ömer Ozan Köksal ve Benzersiz Bulut…

İsimler arasındaki tanıdık simalar var!

Misal, Kamil Güleç... Kardemir'in idare heyeti üyesi... Hani, yıllardan beri Kardemir'i yöneten, hakkında bir sürü iddialar dolaşan birey… Daha önce yazmıştım. Ailesine ait çelik şirketi (Devir Çelik) üzerinden Kardemir ürünlerini düşük fiyata alıyordu. sonra da yüksek fiyata piyasaya satıyordu. Örtülü kazanç aktarımı yapıyordu. Daha Sonra adı curuf kırma eleme tesisi ile ilgili kanunsuzluk iddialarında gündeme gelmişti.

Neyma Madencilik üzerinden Kardemir'e 6 sene her tarafında kalitesiz demir verildiği, Güleç ailesinin de düşük kalite cevheri yıllarca kendi fabrika sahalarında pirit tozu ve tufal ile karıştırdığı söylenmişti. Bu yolla şirketin 10 milyon $ zarar ettirildiği kamuya yansımıştı.

Sadece o da değil…

Bu defa işin içinde kardeşinin oğlu Batuhan Güleç de var. Ve kendileriyle ilişkili olan madencilik şirketleri…
Örnek, Alfadağ Madencilik… Bu şirket 4 Eylül 2020'de sabit. Şirketin sahibi Benzersiz Bulut görünüyor. Onun izine de Neyma Madencilik'te rastlıyorsunuz. Hani, Kamil Güleç ile Kardemir'de işlem yapan madencilik şirketi…

Nasıl film gibi değil mi?

Hayatımda ilk kez bir şirketin idare heyeti üyesinin başka bir şirket hisselerinde manipülasyona giriştiğini görüyorum. Halen Güleç'in Kardemir'de minik da olsa hissesi var. Piyasa dolandırıcılığı yaptığı kesinleşirse yönetimden gider mi, hisselerine ne olur, bilemiyorum.

Sabahtan

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Tanidik-isimler-Vakif Finansal-Kiralama-daki-operasyondan-kimler-cikti/250067