Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Gülmay Gümüşhan, erken yaşta evliliklere ve çocuk istismarı ile mücadele kapsamında başlattıkları projeye kuaförleri de dahil ettiklerini söyleyerek, artık 18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapılmayacağını söyledi. 

YAKA-KOOP, çocuk yaşta evliliklerle mücadele kapsamında başlattıkları projeye kufaörler de destek verdi. Çokça tartışılan ve durdurulamayan çocuk gelinlere karşı verilen mücadeleye destek veren kuaförler, işyerlerine ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat tıraşı yapmıyoruz’ yazılı pankartlar asacak. Artık 18 yaşından küçüğe gelin başı yapılmayacağını ifade eden Gümüşhan, YAKA-KOOP, Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen ‘Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi’ kapsamında üç yıldır köy ve ilçelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bugüne kadar 57 köyde çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Gümüşhan, “Çocuklar evlenmeden önce en son kuaförlerden çıkıyor. Kız çocukları hediye paketi gibi yapılıp adamlara sunuluyor. Birkaç kuaförle görüştüğümde, ‘Biz çok çocuk gelin saçı taradık’ dedi. Bir tanesi telefonunu çıkarıp saçını yaptığı 12 yaşındaki bir kız çocuğunu bile gösterdi. ‘Bu durum bizi de rahatsız ediyor’ dediler. Biz de kendilerini de yürüttüğümüz projeye dahil etmek istedik ve olumlu yanıt aldık. Bundan sonra çocuklara saç yapan kuaförler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Birçok kuaför bize bu konuda destek sunacaklarını söylediler” dedi.