Bir taraftan gayrimenkul gelirlerinde TL’ye dönme zorunluluğu bir de lüks konut vergisi yalılarda kiralama ve satın alma taleplerini hızlandırdı.

2014-2020 aralarında yapılan yalı satışı sayısına son 1.5 yılda ulaşılırken, bu süreçte birbirinden değerli 20’ye yakın yalı satıldı. Satışlar Boğaz hattında Anadolu Hisarı, Kandilli, Kanlıca ve Yeniköy bölgelerinde yoğunluk kazandı. 

İlan sitelerinde bulunan bilgilere bakıldığında, yalılarda en yüksek fiyatlar Boğaz’ın her iki yakasında bulunan iki köprü arasındaki başlıca arterde görülüyor. Burada satış fiyatları 45 milyon TL’den başlayıp 450 milyon TL’ye çıkıyor. 10’u Boğaz hattında almak üzere 65’e yakın yalının da kiralık olduğu pazarda kiralama fiyatları İstanbul Boğazı’nda 35 bin TL ile 400 bin TL aralarında.

El değişiklik süreleri kısaldı

Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine tarafından; 130 yıldır benzer ailelerin elinde olan yalılara rağmen, Türkiye’de bir yalının ortalama el değişim süresi 60 ila 70 yıl olarak belirtiliyor. Oysa son dönemde bu sürenin 50 yıla düştüğü belirtiliyor.

Satılık ve kiralık yalılara olan talebin geçtiğimiz haziran ayında son 1.5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını aktaran Hepsiemlak Benzeşen Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, "Hatta pek ancak 2020 Mart ve Haziran arasındaki süreçte satılık yalılara önceki yılın benzer dönemine göre bütün 10 kat artı istek geldi. 2021 yılı; mayıs ayı itibarıyla yine nisana tarafından 4 katı bir istek artışı söz konusu" diye konuştu.

"Alıcıların neredeyse tamamı yerli"

Yalılara her zaman talep olduğunu belirten Gayrimenkul Danışmanı Sinem Akcan, dolar bazında fiyatların düşmesine alt olarak son 2 yılda 20’ye yakın yalının satıldığını belirtti.

Satışların derhal hepsinin yerli alıcılar tarafından yapıldığını söyleyen Akcan, İstanbul genelinde 600 yalı olduğunu bunların 60’ının ise hâlâ satılık olduğunu açıklama etti. 

genelde İstanbul'da yalıların büyük bölümü Boğaziçi çevresinde yer alırken, Adalar, Silivri, Büyükçekmece gibi ilçelerde de yalılar yer alıyor. Türkiye genelinde ise Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında yalılar mevcut.

Niçin satıyorlar?

Yalı sahiplerinin ekonomik durumlarının bozulması.
Aile yapısının vakit içinde küçülmesi ya da büyümesine bağlı olarak yalının ihtiyaçları karşılayamaması.
Servet kaynaklı satışların olması.

Yatırımcı neden alıyor?

Kurdaki ani ataklar sebebiyle yalıların çekici ülkü gelmesi.
Gayrimenkulde kiralama ve satın almalarda TL’ye dönme zorunluluğu getirilmesi
İstanbul’da halihazırda 40’a yakın ailenin yalı arayışının sürmesi.
Yeni zenginler için prestij unsuru olması.

Yabancılar niçin almıyor?

İskân problemleri sebebiyle hukuki literatüre göre bu yapıların problemli görülmesi.
Türkiye’den lüks ev alan Arapların hayat kültürüne uymaması.
Birçok yalının tadilata gereksinim duyması. Tadilatlarının ise izne yan olması.

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yali-satislarinda-buyuk-hareketlilik/250790