Erdoğan’ın kendi belediyelerine “ihaleleri canlı yayımlayın” çağrısını Mansur Yavaş, iki sene önce başlattı. Kapalı kapılar ardındaki ihaleleri tüketen Yavaş, Erdoğan’ın çağrısı için “Geç fakat olumlu” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın göreve gelmesinin arkasından ihaleleri canlı yayımlamasını kimse beklemiyordu. Başvuru, CHP dışındaki öteki partili belediyelere de en son Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan göre örnek olarak gösterildi.  Erdoğan'dan AK Partili belediye başkanlarına: İhaleleri canlı yayınlayın

Yavaş, bugüne değin 1500 ihaleyi canlı yayımladıklarını belirtiyor. Yavaş, “Aralıksız takip ediliyoruz. Bir nevi en sıkı teftiş, milletin bizzat kendisinden geliyor ve biz bu durumdan çok memnunuz. Kimse benden ihale isteyemiyor. Aracısız Olarak alımlar için de bir yazılım elde etmek suretiyle alımları piyasaya açtık. Bu sistemi derhal bütün belediyede yaygınlaştırıyoruz” diyor. Boru ihalesini 400 bin kişinin izlediğini, uygulamaların prestijli ödüller getirdiğini anlatan Yavaş, asfalt çalışmaları ve su borusu tamiratlarını da canlı yayımlamayı planladıklarını kaydetti. Yavaş’ın sorularımıza yanıtları şöyle:

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş’in sorularını yanıtlayan Mansur Yavaş, belediyenin asfalt dökümü ya da su borusu tamiratı gibi çalışmalarını canlı yayımlamaya hazırlandıklarını belirtti. 

- İhalelerin canlı yayımlanması uygulamasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da misal gösterdi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Seçimlerden önce transparan, iştirakçi ve hesap veren bir yönetim anlayışını Ankara’ya getirmek bizim ilk vaatlerimiz arasında yer alıyordu. Seçimi kazandıktan takriben bir ay sonra yayımladığımız genelge ile ihalelerin canlı yayımlanması kararını birimlerimize ilettik. naklen yayın birimi kurduk ve acilen günde bazen 7-8 ihale canlı yayımlanıyor. Bugüne kadar 1500 civarı ihale canlı yayımlandı, hepsinin kayıtları da YouTube hesabımızda. Canlı yayımlanmayan ne değin ihale varsa da derhal teftişe veriyorum. Belediye koridorlarında zeka bundan böyle ABB TV açık, ihaleleri belediyedeki cümbür cemaat peşine düşüp takip edebiliyor. defalarca “Tüm ihalelerin canlı yayımlanması belediyecilikte bir köklü değişiklik olacak, zamanla tüm belediyelere yayılacak ve bir zaman sonra yayımlamayana nedeni sorulacak” diyordum. Nitekim bizden sonra bir takım il ve ilçe belediyeleri de canlı yayına geçmeye başladı.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın belediyelerin ihaleleri yayımlama konusundaki söylemlerini geç kalınmış lakin olumlu buluyorum. Canlı yayınlara geçme konusunda eksiklikleri olan belediyeler varsa, bu konudaki en deneyimli belediye olarak teknik destek vermeye hazırız. Bu saydam idare anlayışının ülkemiz geneline yayılması bizi yalnızca mutlu eder. Tabii ama bunun öncülüğünü Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bizim yapmamız da öbür bir gurur kaynağı olarak tarihteki yerini alacak.

‘HALKIN PARASI DOĞRU HARCANIYOR’

- Bu başvuru, adınızla anılacak bir konu olarak siyasi tarihe geçebilir. Durumdan hoşnut musunuz, yurttaşın parasının kullanıldığı tüm ihalelerde bu yöntemin kullanılmasını ister misiniz?

Her şey şeffaf, açık, vatandaşın gözünün önünde olunca ayrıca kırımlar artıyor ve halkın parasını içten harcıyorsunuz ayrıca de sizden kimse ihale istemiyor ve sizi zorlayamıyor. Bu, büyük bir konfor. Seçimlerden önce rakibimizin “göreve gelirlerse 3 ay maaşları ödeyemezler, belediye her ay 50 milyon içeride” dediği bir belediye devraldık. Gördüğünüz gibi ABB’nin hiçbir faaliyetinde bir aksilik olmadı; vatandaşın parasını yeniden vatandaşa harcayarak sosyal belediyeciliğin en hoş örneklerini sergiledik. Bunu nasıl başardık? Açık ihale, şeffaflık ve tasarruf ile. Güneşi, onun önünü kapatan gökdelenlerden daha değerli görürseniz her şey kendiliğinden gelişiyor. Bundan Böyle Ankara’da dinozor heykelleri, betonlar, rant yok; birlik, beraberlik ve insan odaklı belediyecilik konuşuluyor. Canlı yayınlar ile ne şaibe kalır, ne ağırlık. zaman zaman ihalelerle ilgili sorular geldiğinde tek yaptığımız iş ihalenin linkini karşı tarafa atmak. Bütün bunların tümü ayrıca bizim açımızdan ayrıca de halkımız açısından memnun etme verici.

‘BORU İHALESİNİ 400 BİN KİŞİ İZLEDİ’

- Bütün ihalelerin canlı yayımlanmasını toplum nasıl karşılıyor, size yansımaları neler?

Fazla olumlu tepkiler alıyoruz. Bir boru ihalesini 400 bin birey izlemişti, altına bir ev hanımı “İnanamıyorum, acilen oturmuş boru ihalesi izliyorum” diye yorum yazmıştı. Vefalı bir izleyici kitlemiz oluştu diyebilirim. “Netflix’te de istiyoruz” diyenler de oluyor, “ders çalışmam gerekirken oturmuş ABB mezarlıklar lahit kapağı alım ihalesi izliyorum” diyenler de. Bu, bizim adımıza da toplumumuz adına da umut verici. Bazen bazı ihalelerde anlık internet aksaklığı, minik kesintiler olduğu zaman bile vatandaşımız anında bize yazıyor ve uyarıyor. Kesintisiz takip ediliyoruz. Bir nevi en sıkı yoklama, milletin bana kalırsa kendisinden geliyor ve biz, bu durumdan çok memnunuz. Belediyelerin en yüksek gider rakamlarından birisi de aracısız alımlar. Aracısız Olarak alımlar için de bir yazılım olmak suretiyle alımları piyasaya açtık. Bu sistemi derhal tüm belediyede yaygınlaştırıyoruz.

‘DÜNYA BELEDİYE BAŞKANI FİNALİNDEYİZ’

- Şu asıl kadarki uygulamalarınız planlamanızda nereye getirdi sizi, yeni sürprizler yapacak mısınız, Ankaralılara?

Nereye getirdiğini gerçekten milli ve uluslararası ödüllerde görebiliyoruz. İnsani Geliştirme Vakfı’ndan saydamlık alanında ödül aldık. Uluslararası Şeffaflık Derneği kadar da yeniden bu alanda ödüle değerinde görüldük. “City Mayors Foundation” (Belediye Başkanları Vakfı) kadar, bu uygulamalarımız göz önüne alınarak “Dünya Belediye Başkanı” ödülü için finaldeyiz. Bu galibiyet bütün Ankaralıların, çünkü bizler bunu vaat ettik ve onlar bunu başarabileceğimize inanarak bizleri seçti.

İnternet sitemizde aylık tüm parasal tablomuzu, paramızı nereye harcadığımızı, denetim raporlarını yayımlıyoruz. Faaliyet raporlarında tüm bütçe verilerini ve yaptığımız işleri sunum yapıp internette paylaşıyoruz. Köylerde kaç GB ücretsiz internetimizden kullanıldığından tutun karla uğraş ekiplerimizin konumlarını ve çalışmalarını da araç içi kameralarla yayımlıyoruz. Bunların tümü Türkiye’de bir birincil; olur ya dünyada da örneği yoktur.

Çok yakında belediyenin asfalt çalışmaları ya da su borusu tamiratı gibi yaptığı çalışmaların birçoğunu canlı yayında vermeyi hedefliyoruz.

Cumhuriyet

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/Yavas-Kimse-benden-ihale-istemiyor-boru-ihalesini-400-Bin-kisi-izledi/252423