Yenilenebilir enerji kullanımını özendirme nedeniyle uygulamaya konulan ‘yeşil tarife’ düzenlemesi, demin bir yılını tamamlamadan teşvik özelliğini yitirdi. Elektriğin meskenlere yüzde 88 daha pahalı ulaşmasına yol açtı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yenilenebilir enerji kullanımını desteklemek nedeniyle 10 ay önce yürürlüğe giren yeşil tarifenin hemen şimdi bir yıl olmadan meskenlerde teşvik yerine neredeyse cezaya dönüştüğünü belirtti.

Yeşil tarife ile sıradan tarife arasında en yüksek farkın meskenlerde yaşandığına dikkat çeken Akın, “Ödenti ve fon olmadan çıplak elektrik fiyatı yeşil tarifede meskenlerde yüzde 88 daha pahalı. Yeşil tarifede meskenlerin teşviki için yeni düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

Akın, Ağustos 2020 tarihinde uygulanmaya başlanan düzenlemenin amacı olan teşvik edici özelliğini kaybettiğine sinyâl etti.

Yerleşim, sanayi, ticarethane, tarımsal sulandırma ve yakma için ayrı olarak tarifeler hazırlandığını bildiren CHP’li Akın, “Yeşil tarife uygulamasında gönüllülük esasına tarafından işlemektedir. Yeşil tarifeyle elektrik uygulamak isteyen tüketicilerin faturalarında, kullandıkları elektriğin pak kaynaklardan üretildiğini gösteren bir sinyâl yer alırken tarife detayları EPDK tarafından düzenlenmektedir” dedi.

Mevcut ücretle yeşil tarifeyi kıyaslayan CHP’li Akın şu ifadeleri kullandı: “EPDK, fon ve pay hariç edinmek üzere kilovatsaat başına bedeli 69,97 kuruş olarak belirlemiştir. Laf konusu kullanım zarfında hayata geçirilen birincil tarifede sanayi, ticarethane, mesken ve tarımsal sulama ayrımı yapılmadan tek bir değerinde belirlenmiştir. Yeşil tarife dahilinde yapılan son değişikliği kadar, 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yeşil enerji bedeli aboneler arasında ayrım gözetmeksizin 74,7372 kuruş olmuştur.

Yeşil tarife ile mevcut tarife arasında en yüksek ayrım meskenlerde yaşanmaktadır. Buna göre meskenlerde kilovatsaat başına çıplak elektrik fiyatı mevcut tarifede 39,6717 kuruş olurken yeşil tarifede 74,7372 kuruş olarak yüzde 88,3 oranında daha pahalı olmaktadır.

MESKENLERDE LÜKS HALİNE GELDİ

Tarifenin bu hali özellikle meskenlerde yüzde 88 daha fiyatı yüksek olması sebebiyle teşvik amacının iddiaya göre kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda yeşil tarife uygulaması zarfında EPDK’nin özellikle vatandaşımızın evlerinde kullanacağı mesken abonelerine karşın teşvik edici bir düzenlemeye gitmesi gerekiyor. Yeşil tarifenin lüks değil, daha ulaşılabilir olması keza vatandaşımız ayrıca de ülkemizin lehine olacaktır.”

Kirleten enerji cezalandırılmıyor

Güneş ve esinti enerjisinin, kirletici enerjilerden daha ucuz olduğuna dikkat çeken gazeteci, enerji analisti Özgürlük Gürbüz, "Yeşil tarifenin özendirme edici olması gerekir, bizde ise daha fazla fosil yakıtları cezalandırmayan hükümetin faturayı yeşil enerjiye kesme çabası gibi görünüyor. Aktüel fiyatlara baktığımızda güneş ve rüzgârın kömürden, yapımı süren nükleerden daha ucuz olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Buna karşın yeşil tarifenin bu değin fiyatı yüksek olması yanlış özendirme uygulamaları ya da temiz kalpli insanların niyetinin istismarı ile açıklanabilir" dedi.

"Türkiye'de ana sorun kirleten enerjinin cezalandırılmaması" diyen Gürbüz, "Yeşil enerji iklimi değiştirmemek, havayı kirletmemek için teknoloji üretir ve bunun için bir maliyet kalemi ortaya çıkarırken, kömür, doğalgaz ya da nükleer doğaya ve yaşama verdiği hasar nedeniyle cezalandırılmıyor, üzerine özendirme alıyor. Dünya iklim kriziyle çaba için karbon vergisi alırken, bizde Paris Anlaşması gibi temel sözleşmeler bile dışlanıyor. Kirleten enerji cezalandırılsa hakiki tarife ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Mustafa Bildircin/Birgün

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/-Yesil-tesvik-cezaya-donustu-Yuzde-88-daha-pahali/250744