İstanbul Kartal ’da geçtiğimiz sene aralık ayında İstanbul Megakent Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali, trafikte emniyet şeridini kullandığı iddiasıyla zabıta memuru Kenan Fidan ’a tokat atarak vurmuştu. Şiddetin tesiriyle zabıta memuru Fidan bayılmıştı. Hadise anı ise güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydolunmuştu. Hadisenin ardından misyondan uzaklaştırılan Tayfun Karali hakkında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış ancak zabıta memuru Fidan Karali'den davacı olmamıştı.

DAVANIN İLK MAHKEMESİ BUGÜN YAPILDI

Lafçı gazetesinden Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre, hadise tarihinde İBB Zabıta Daire Başkanı olarak misyon yapan Tayfun Karali hakkında “Kamu misyonlusunun sahip bulunduğu nüfuzu makûsa kullanmak suretiyle isteyerek yaralama” kabahatinden 1 buçuk seneye kadar mapus cezası istemiyle açılan davanın bugün ilk mahkemesi yapıldı. Anadolu 30. Asliye Ceza Duruşmasında görülen davanın ilk mahkemesine maznun Tayfun Karali ile avukatı katılırken, müşteki Kenan Fidan mahkemeye katılmadı.

“TOKAT ATTIĞIM ŞAHIS ZABITA DEĞİLDİ”

İstanbul Megakent Belediyesi Hukuk Müşavirliği'nde avukatlık yaptığını söyleyen maznun Tayfun Karali korunmasında, müştekinin belediye personeli ve zabıta olmadığını öne sürerek “İstanbul Megakent Belediyesi'nde Zabıta Daire Başkanı olarak misyon yapıyordum. Kartal'da bir buluşmaya yetişmek için trafikte seyir halindeydim. Trafik yoğunluğu yoktu. Buna karşın emniyet şeridinde giden bir taşıt olduğunu ve bu vasıtanın yolda seyir halinde olan taşıtları sıkıştırdığını gördüm. Vasıtanın çakarlarından belediye ait olduğunu fark ettim. Buluşmanın yapılacağı yere geldiğimde emniyet vasıtanın da benim içinde bulunduğum vasıtayla aynı anda buluşmanın yapılacağı yere geldiğini gördüm. Taşıt sürücüsüne neden emniyet şeridinde gittiğini sordum. İnsanların yaşamını riske attığını söyledim” dedi.

“HADİSE KURGULANDI”

Müşteki Kenan Fidan'ın, kendisine buluşmaya yetişmek için emniyet şeridinden gittiği yanıtını verdiğini belirten Karali, beşeri bir refleksle hareket ettiğini ve tepki olarak tokat attığını söyledi. Maznun Karali, “Ardından buluşmaya yetişmek için dağıldım, davacı de ufaladı. Ancak hadiseden birkaç dakika sonra ‘davacı baygınlık geçirmiş, ambulans çağrılmış' gibi hadise kurgulandı ve medyaya da bu biçimde yansıtıldı. Hadisede hatalı olduğumu kabul ediyorum. Ancak davanın yasal tabanı bu değil. Ayrıca medyada bireyin zabıta olduğu belirtilmiştir ancak bu kişi belediye personeli değildir” dedi.

“ÖLÜMCÜL KAZA ATLATTIM”

Müştekinin kullandığı çekicinin taşıtları sıkıştırması nedeniyle hadise günü ölümcül bir kaza atlattığını anlatan maznun Karali, “Ölümcül bir kaza atlattım. Davacı emniyet şeridine izlerken yolda seyir halinde olan taşıtları sıkıştırıyordu. Trafik güvenliğini riske sokuyordu” dedi.

karali

Karali duruşmadaki korunmasında tokat attığı şahsın zabıta memuru olmadığını korundu ve “Davacı baygınlık geçirmiş, ambulans çağrılmış gibi hadise kurgulandı” diyerek medyayı yargıladı.

‘ZABITA MI DEĞİL Mİ? ’ DİYE SORULACAK!

Medyaya yansıyan görüntülerde davacıya zabıta elbiseleri giydirildiğini ancak müştekinin zabıta memuru olarak misyon yapmadığını söyleyen avukat Ahmet Baydarman, “Müvekkilim müştekiye tokat attıktan sonra hadise yerinden dağılıyor. Müşteki bir yere gidip 6 buçuk dakika sonda hadise yerine gidiyor” dedi. Mahkeme ‘tokat atılan ’ zabıta üniformalı şahsın zabıta memuru olup olmadığının anlaşılması için mahkemeyi erteledi.

İBB BAŞKANI ‘ZABITA MEMURU ’ DEMİŞTİ

Öte yandan hadisenin kamuoyuna yansıması sonrası İstanbul Megakent Belediye Başkanı Mevlüt Uysal bir söyleme yapmış; Zabıta Daire Başkanı Karali ’nin misyondan uzaklaştırıldığını ve hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Uysal söylemesinde şu ifadelere yer vermişti “Zabıta kardeşimize yapılan çirkin muamele sebebiyle Zabıta Daire Başkanını misyondan uzaklaştırdım ve hakkında soruşturma başlattım. Yurttaşlarımız zorunlu harekâtların titizlikle yapılacağından emin olsunlar. ‘Zabıta memuruna şiddet ’ görüntüleri çok üzücü ve insanlık ismine utanç vericidir. Ben de haklı tepkilerini gösteren yurttaşlarımızla aynı duyguları yaşadım. İstanbul Megakent Belediyesi ’nde konumu ve sıfatı ne olursa olsun her çalışanımız saygındır”