CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Devlet Demiryolları'nın 2020 yılında yüzde 51'lik hasar ettiğini açıkladı. Son 3 yıllık zararın da 8 milyar 281 bin TL olduğunu gösteren Sertel, iktidara şu kritik soruyu sordu: TCDD'yi de mi özelleştireceksiniz?

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları'nın (TCDD) hasar ettiğini açıklayarak CDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun'un verdiği cevabı kamuoyu ile paylaştı.

Sertel, Uygun'un "Teşekkülümüz, 2018 yılı zararı 2 milyar 557 milyon 962 bin 517 TL, 2019 yılı zararı 2 milyar 546 milyon 895 bin 95 TL, 2020 yılı zararı ise 3 milyar 866 milyon 423 bin 656 TL’dir" açıklamasını yaptığını, 2021 yılında ise 3 milyar 259 milyon 135 TL zarar beklendiğini ilettiğini belirtti.

"KURUM YILLARDIR ZARAR EDİYOR"

Sertel, şunları kaydetti: "Raylı taşımacılıkta tekel konumunda olan TCDD, gezgin sayısı ve taşınan siklet miktarında rekor kırmak yerine zararda rekor kırıyor. Kurum yıllardır hasar ediyor. Bu zarar düşeceğine daha da artıyor. 2020 yılındaki zararı yüzde 51 daha artarak az kalsın 4 milyarı bulmuş. Eski parayla 4 katrilyonluk bir zarardan bahsediyoruz."

Kurumdaki kayıp kaçaklar sebebiyle 194 yıllık kurumun az daha kevgire döndüğünü söyleyen Sertel, açıklamasında şunları kaydetti:

"SİNSİ BİR PLAN YÜRÜTÜLMÜYORDUR..."

"194 takvim TCDD tarihinde bütçesine oranla hiç böyle hasar görülmemiştir, dersek hatalı olmaz. Fakat AKP politikası; ‘Önce kurumları sonradan bütün kadroları ele geçir. Kar eden kuruluşları zarar ettir. Daha Sonra da 'zarar ediyor' diye özelleştir.' Umuyor ve diliyorum oysa TCDD için de böylesine sinsi bir plan yürütülmüyordur.

Köklü bir geçmişi olan kurum; yarım kalan ihalelerden, ücret alınamayan araziler, binalar, düşük kiralar, uzun senelerdir tamamlanamayan projeler, üç liralık işin 10 liraya yaptırılması, hesapsız işler ve birtakım usulsüzlükler sebebiyle her yıl milyarlarca lira hasar ediyor. Örneğin Van Gölü Feribot ihalesinden dolayı kurumun 494 bin euro alacağı var, tahsil edemiyor.

"BURASI İŞGAL EDİLMİŞ DURUMDA"

Mesela, kurumun İstanbul Hadımköy'de kendine ait 107 parseli var. Burası işgal edilmiş durumda ve TCDD buradaki 104 fabrikadan kira alamıyor. Mesela kurumun bin 549 adet taşınmazı var ama kira bedelleri epeyce düşük, kiraları yükseltemiyor. Örneğin Kapıkule sınır kapısında bulunan TCDD binası Bulgar taşımacılık şirketine verilmiş oysa 2017 yılından beri 181 bin 718 euroya ulaşan kira alacağı tahsil edilemiyor.

Bu örnekleri artmak olası. Dolayısıyla tüm bu yanlışlar ve usulsüzlükler giderildiğine kurumun kar etmesinin zaruri olduğunu düşünüyorum. Bunu da bizim iktidarımızda bütün halkımız görecek. Yandaşlara ve ranta akıtılan musluklar kesildiğinde bütün KİT'ler bitmiş ayağa kalkacak."

Kaynak: www.patronlardunyasi.com URL: https://www.patronlardunyasi.com/haber/TCDD-nin-3-yillik-zarari-8-3-Milyar-TL-ye-cikti/253024