Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa parlamentosu'nda (AP) bugün oy çokluğu ile kabul edilen Türkiye'nin Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu'na ilişkin konuştu.

AB Bakanı Volkan Bozkır: "AP raporunda Türkiye'den Ermeni iddialarının tanıması isteğine atıf nedeniyle bu raporu da yok hükmünde sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek" dedi.

Bakan Volkan Bozkır, raporda Ermeni tasarısı ile ilgili gelen bir soruya ise,

“Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı." diye konuştu.

Konuyla ilgili şu şekilde devam etti,

“Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” diye konuştu.